Gyermekjogi jelentés 2017

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány 2018. április 24-én publikálta a 2017. év gyermekjogi szempontból legmeghatározóbb eseményeit bemutató jelentését. Minden, ami fontos és meghatározó volt tavaly a gyerekekkel kapcsolatban, amiről vitatkoztunk, amiről a hírek szóltak, belekerült az áttekintésbe.

Számok és tények 2017-ből:

  • Minden 3. gyereket anyagi helyzete miatt emeltek ki a családjából.
  • 400%-kal nőtt a gyerekekkel szembeni szexuális erőszakról szóló médiamegjelenések száma.
  • A gyermek- és lakásotthonban élő gyerekek harmada fogyatékossággal élő, míg a fogyatékos gyerekek gondozására szakosodott különleges nevelőszülők száma a 2017-es adatok szerint 20 százalékkal csökkent.
  • 2017-ben 232 gyerek egyedül és további 1600 gyerek a családjával együtt lépte át a magyar országhatárt menedéket kérve.
  • Minden 5. gimnazista (21,7 százalék) és minden 2. szakmunkástanuló (55,8 százalék) soha egyetlen könyvet sem olvas.
  • 2010 óta nem nőtt a túlsúlyos vagy elhízott gyerekek aránya, de a probléma így is minden 4. lányt és minden 5. fiút érintett a 6–8 évesek körében 2017-ben.
  • A 10–14 éves korosztályban évente 25–30 gyerek vet véget az életének.

Az éves Gyermekjogi jelentés a jogszabály-változások, a kormányzati és civil akciók mellett a médiatudósításokat is számba veszi annak érdekében, hogy teljesebb képet adhassunk a társadalmat 2017-ben foglalkoztató legfontosabb gyermekjogi kérdésekről.

„Ez a jelentés a gyerekek, fiatalok jelenlegi helyzetét tükrözi, de jövőképként is értelmezhető: pár évtized múlva a most felnövő korosztály fogja alakítani a hétköznapjainkat. Ez az, amiért fontosnak tartjuk, hogy a gyermekjogok érvényesüljenek: a jövő társadalomképét ugyanis nagyban meghatározza, hogy mi történik most a gyerekekkel” – mondták a jelentéssel kapcsolatban az alapítvány Gyermekjogi Követei.

„A jelentéssel az a célunk, hogy növeljük a gyermekjogok ismertségét és a gyermekjogi jogsértések iránti érzékenységet. 2018-ban második alkalommal készült ilyen éves összefoglaló. A 2016. évről készült jelentést és a hozzá kapcsolódó videót több mint 100.000-en látták. Bízunk benne, hogy a most publikált, 2017. évről szóló anyag is hasonló siker lesz. Így azokhoz is eljuthatnak a gyermekjogok, akik egyébként nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel” – nyilatkozta Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Alapítvány kuratóriumának elnöke.

(Forrás: www.civilhirugynokseg.hu)

Scroll to Top