Rajtunk a sor, hogy élhető, szeretetteljes világot teremtsünk! – a hősökre emlékeztek Nagylócon

A Nagylóci Nyugdíjasokért és Hadirokkantakért Egyesület a magyar hősök napja alkalmából tartott megemlékezést és koszorúzást a régi temetőben, az első- és a második világháborúban elhunytak tiszteletére állított emlékműnél szombat délután.

Fotó: nool.hu

A Himnuszt követően az eseményen Deán Krisztina, a Nagylóci Nyugdíjasokért és Hadirokkantakért Egyesület elnöke mondott beszédet. 

– A hősöket ünnepeljük és emlékezünk azokra, akik életüket adták hazánkért. Emlékezünk elsősorban azokra a katonákra, akik a két világháborúban vérüket ontották Magyarországért, annak szabadságáért, függetlenségéért – fogalmazott Deán Krisztina. Hozzátette: nagyon nagy szükség van az emlékezésre, hiszen közel fél évszázadon keresztül erről még beszélni sem volt szabad. Míg az első világháborús hősöknek törvény alapján állítottak a településeken emlékműveket, addig a második világháború áldozatainak sírjait sem lehetett ápolni. Ma kötelességünknek kell, hogy érezzük az emlékezés hagyományának megőrzését, a hőseink előtt való tisztelgést.

Beszédében kiemelte: most rajtunk a sor, hogy egy élhető, szeretetteljes világot teremtsünk. Olyat, amelyben jó élni és van is értelme létezni. Mint mondta: az előttünk járók példája mutatja, hogy a legnehezebb körülmények között is megtalálhatjuk az élet értelmét és szépségét. Az életet és az időt pedig, amit megkaptunk tovább kell adnunk, mivel ez a mi feladatunk, ez az emberségünk lényege. 

A megemlékezésen versekkel és dalokkal működtek közre az egyesület tagjai. A Szózat eléneklése után pedig a jelenlévők elhelyezték a megemlékezés virágait, valamint a mécseseket az első- és a második világháborúban elhunytak tiszteletére állított emlékműnél. 

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2023/05/rajtunk-a-sor-hogy-elheto-szeretetteljes-vilagot-teremtsunk-a-hosokre-emlekeztek-nagylocon

Scroll to Top