Ízek Viadala: pompás ételek és sütemények készültek Benczúrfalván!

A Benczúrfalváért Kulturális, Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesület közösségépítő céllal, valamint Szécsény önkormányzatának a támogatásával immár tizenkettedik alkalommal rendezte meg az Ízek Viadalát szombaton, a városhoz tartozó településrészen. A jó hangulatú rendezvényen ezúttal is finom ételek és sütemények várták a látogatókat Benczúrfalva központjában.

Fotó: nool.hu

A XII. Ízek Viadala Főzőverseny és Vigadalom elnevezésű rendezvényt Csukáné Szerémi Andrea, a város alpolgármestere nyitotta meg Benczúrfalva központjában. Ezután tizenöt csapattal kezdetét vette a főzőverseny, amelynek tematikája hagyományosan a bográcsos ételek. A csapatok összesen huszonötféle ételt készítettek el, egyebek mellett székelykáposztát, csirkepaprikást nokedlivel, töltött káposztát, palócgulyást, valamint újragondolt paprikás krumplit is kóstolhattak az érdeklődők. Természetesen a sós- és édes süteményekből sem volt hiány, többek között túróslepény és sajtospogácsa is várta a látogatókat.

A rendezvény célja a közösségépítés

Hanczikné Adorján Györgyi, a Benczúrfalváért Kulturális, Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta: 

Az Ízek Viadalát minden évben közösségépítő céllal rendezzük meg, amelyen a helyieken kívül a környező települések közösségei is részt vesznek. Az eseményt ezúttal is többen támogatták felajánlásokkal, így a tombolasorsolás mellett, a résztvevő csapatok is értékes nyereményekkel lettek gazdagabbak.

Idén a hazaiak hódították el a Vándorbográcsot

Mint azt megtudtuk, a főző- és süteményverseny zsűrijét Oláh Gergely szakács, a Nógrád Megyei Ipari Kereskedelmi Kamara oktatója, Lovasi József, a Szabadtűzi Lovagrend Gasztronómiai Egyesület tagja, Hanczik Endréné szakács, valamint Kiss Tímea amatőr szakács alkotta. 

A sós sütemények kategóriájában a Profi Amatőrök sajtos pogácsájukkal érdemelték ki az első helyet. Az édes sütemények közül pedig Gáspár Károlyné túróslepénye bizonyult a legfinomabbnak. 

A főzőversenyen a Vándorbográcsot ezúttal a Benczúrfalváért Kulturális, Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesület nyerte el a székelykáposztával, illetve a Szabadtüzi Lovagrend által meghívást kapott az ecseri XIII. Márton Napi Ludasételek Főző-, Süteménykészítő, valamint a IX. Tökfaragóverseny és V. Márton Napi Bor és Pálinkamustra versenyre is. 

A második helyet a karancsberényi Reménység Kuktái szerezték meg a babgulyással, míg a harmadikon a Fűszeres Kalandorok végeztek az Alföldi gulyással. Továbbá a Szabadtűzi Lovagrend a népi gasztronómiai hagyományok ápolásáért, oklevelet és serleget adományozott a nógrádmegyeri Együtt Egymásért Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesület csapatának a részére és egyben meghívta a XI. Szüreti Szabadtűzi Főző-és Süteménykészítő versenyre, valamint az „Ecseri Vállalkozók főzőversenyére is. Az Ízek Viadala Főzőmestere Szentiványiné Borsós Antónia lett. Ezen kívül a rendezvény során számos külön díjat is kiosztottak a szervezők.

A rendezvényen köszöntötték Benczúrfalva néhány idősebb lakosát is

Az egyesület követve a korábbi hagyományt, ezúttal is köszöntötte azon lakosait, akik Benczúrfalván születtek és életük nagy részében itt éltek, illetve betöltötték a 80. életévüket. Ez a megtiszteltetés Antal Ferencnét és Udvardy Istvánnét érte. Emellett, két további 90. életévüket betöltött lakost szintén köszöntöttek Borsos Gabriella és Schvéd Ferenc személyében, akik ugyan nem a településen születtek, de már régóta ott élnek. Ezen felül az egyesület mindannyiukat a tiszteletbeli tagjává választotta. 

Bár a program fő attrakciója a főzés volt, a színpadon zenés-táncos műsorok is szórakoztatták a közönséget. Fellépett a Havanna Táncstúdió, a Szécsényi Népdalkör, a Szécsényi Derűs Asszonyok Szenior Örömtánccsoport, a Fébé Társulat, valamint a Pilinyi Vegyeskar is. Az estét hajnalig tartó bállal zárták, amelyen a jó hangulatról a Pityu-Band gondoskodott.

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2025/08/benczurfalva-izek-viadala-fozoverseny-vandorbogracs

Scroll to Top