Egyesület és bál az egészségesebb nemzedékekért

Nemrégiben, Egészségesebb Nemzedékekért Egyesület néven új szervezet alakult meg az Ipoly-parti városban, amely céljaként tűzte ki, hogy a fogyatékos gyermekek mozgásterápiás foglalkozásainak helyben biztosítson méltó helyet és környezetet. Február 11-én egy jótékonysági bált is szerveznek, az ehhez szükséges anyagi források előteremtését serkentve. A részletekről az egyesület elnökével, Tibay Ákossal beszélgettünk.

Balassagyarmat. – Korábban már működött Balassagyarmaton egy hasonló nevű egyesület, amely elsősorban drog- és alkohol prevencióval foglalkozott, ezt alakítottuk át az alapszabály módosításával – számolt be az előkészületekről Tibay Ákos. – Személyes, sajnálatos tapasztalatom, hiszen az én idősebb fiamnál is komoly egészségügyi problémák jelentkeztek, ráadásul az orvosok még egyértelmű diagnózist sem állítottak fel, hogy horribilis összegekbe kerül, ha megfelelő mozgásfejlesztést szeretnénk biztosítani a gyermekünknek. Sok-sok kilométert kell utazni, míg ilyen foglalkozási tréninget találunk, legközelebb Budakalászon, a Cseppek Házában. Salgótarjánban is működik egy fejlesztő ház, de ott csak egyetlen szakember áll rendelkezésre. Hozzáteszem, a Pedagógiai Szakszolgálat a maga keretei között erőn felül igyekszik kitölteni az űrt, de ez alapjában kevés, mivel nagyon sok sorstárs szülő van a környékünkön. Szeretnénk, ha helyben megvalósulna, létrejönne egy mozgásfejlesztő központ, ennek érdekében is alapítottuk meg az egyesületet.

Az elnök hozzátette, szeptemberben Rith Árpáddal és Sztancsik Józseffel, a Csíksomlyóra szervezett „Suhanjunk” elnevezésű kerékpártúra előtt beszéltek arról, hogy érdemes lenne hivatalos formába önteni az ötletet, és amikor visszatértek, elvégezték a szükséges papírmunkát, összetoborozták a tagságot, amelyben az érintett szülők mellett gyermek-neurológus, fejlesztő-pedagógus és gyógytornász is feladatot vállal.

– December kilencedikétől működik az egyesület, megtartottuk a szenvedélybetegségekkel foglalkozó „profilt” is, de természetesen a gyermekek mozgásfejlesztésére összpontosítunk. Nem gondoltam volna, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi segítséget, biztató szavakat kapunk. A fentebb már említett terápiás központ létrehozása érdekében felvettük a kapcsolatot Medvácz Lajos balassagyarmati polgármesterrel, aki azonnal a jó ügy mögé állt, sőt ígéretet tett, hogy hamarosan megfelelő épületet is találnak számunkra. Szeretnénk nyitni a Felvidék felé is, hiszen Szlovákiában ez az egészségügyi szakterület még inkább elhanyagolt, mint hazánkban. Fokozatosan kutatjuk fel a legmodernebb módszereket, amelyeket itt alkalmazhatnánk, a Cseppek Háza szakemberei támogatnak bennünket. Ebbe beletartozna az úgynevezett „lökésszerű terápia”, pszichológia, állatfoglalkozások (ló, kutya), úszásterápia. A sorstárs szülők rendkívüli örömüket fejezték ki felénk, hogy a cél megvalósításában ilyen nagy ütemben haladunk, hiszen tudjuk, a családok számára mekkora tehertételt jelent a fogyatékos gyermekekkel való törődés, tele hullámhegyekkel és hullámvölgyekkel – mondotta Tibay Ákos.

A törekvések jelentős lépésének szánják az egyesület vezetői a február 11-én, szombaton rendezendő jótékonysági báljukat, amelynek a régi vármegyeháza díszterme ad majd otthont. A védnöki felkérést Medvácz Lajos elfogadta, díszvendégként pedig az ismert előadóművész, Emilió lép fel, aki még a bál ötlete előtt felajánlotta, ha bármilyen eseményt rendezünk, ő szívesen eljön és segít nekünk. A bál keretében helyi képzőművészek alkotásait állítják ki, amelyek megvásárolhatóak, és az ebből befolyt összeget is központ megteremtésére fordítják. A szervezők remélik, minél többen tisztelik meg a bált jelenlétükkel, és azonosulnak a nemes elképzelésekkel.

Hegedűs Henrik

(Forrás: www.nhc24.hu)

Scroll to Top