A dizájn élmezőnyben az Autistic Art

Autizmussal élő alkotók grafikáit használja fel dizájntermékek megalkotásához az Autistic Art. A dizájn tudatos, stratégiai használatáért a kezdeményezést a Magyar Formatervezési Tanács is elismerte. A Design Management Díj elismerő oklevelében azok a cégek részesültek idén, amelyeknek sajátjuk a dizájntudatos vállalatirányítás.

a-dizajn

Az Autistic Art márka célja, hogy megmutassa autisták közreműködésével is készülhetnek minőségi, művészi értékkel bíró tárgyak. Az Autistic Art Alapítvány által létrehozott márka jótékony célt szolgál: a termékek eladásából származó bevételt 11 autista lakóotthon, és egy különleges művészetterápiás foglalkozás fenntartására fordítják.

Autista fiatalok bevonásával hoz létre prémiumkategóriás termékeket az Autistic Art márka. A jótékony dizájntermékeket megálmodó Autistic Artot dizájntudatos működéséért a Magyar Formatervezési Tanács a Design Management Díj elismerő oklevelével jutalmazta. Olyan cégeket jelöltek elismerésre, amelyeknek sajátjuk a designtudatos vállalatirányítás.

A hazai designszakma kitüntetését odaítélő bizottság szerint az Autistic Art márkánál a dizájn új fizikai és társadalmi kontextusba helyezi a grafikákat, kiemeli egyediségüket, és többletértéket teremt a fogyasztók számára. A márka ezzel túllép a klasszikus jótékonysági mechanizmuson, piaci szempontból versenyképes, exkluzív terméket hoz létre úgy, hogy közben emeli az autizmussal élők emberi és társadalmi méltóságát.

A papírtól a ruháig

Az Autistic Art az Autistic Art Alapítvány márkája, amelynek célja, hogy megmutassa, autisták közreműködésével is készülhetnek magas minőségű dizájn termékek. A termékeket díszítő grafikák az alapítvány művészeti programja keretében készülnek, amely az országban egyedül biztosít művészeti foglalkozásokat kortárs művészeti szemlélettel. A program jelenleg hat autistákat ellátó lakóotthonban érhető el.

„A foglalkozások terápiaként is működnek. Nagy szükség van rájuk, hiszen az autisták jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, hanem sokkal inkább képszerűen. Azok a fiatalok, akik kevéssé tudják kifejezni magukat, a rajzaikkal megmutathatják számunkra, hogy zártságuk mögött ki is rejtőzik valójában. A rajzok rengeteget elárulnak ezekről a szótlan emberekről” – mondta Tarr Hajnalka, képzőművész, az Autistic Art Művészeti Program vezetője.

Kinyílik a világ

A művészeti foglalkozásokon születő rajzokat kiállításokon és jótékonysági aukciókon mutatja be az alapítvány, valamint a kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art dizájnmárka termékein, így selyemsálakat- és ruhákat, noteszeket, füzeteket, borosüvegeket és csokoládés dobozokat díszítenek. A márka elismert dizájnerekkel működik együtt: a KELE Clothing segítségével unisex pulóverek, az Artista Studioval közös projektben selyemruhák készültek. A tavalyi és az idei, október 20-ai jótékonysági aukcióra a Filter Galéria ékszertervező művészei álmodtak meg kortárs ékszereket, amelyekhez az ihletet a grafikák adták. Idén neves magyar dizájnerek is csatlakoztak a jó ügyhöz. Az Autistic Art az együttműködés keretében készült dizájntárgyakkal egyedüli dizájnkiállítóként debütál a budapesti Art Marketen.

A termékek eladásából származó bevétellel az alapítvány 11 magyarországi, az autizmussal élők igényeire specializálódott civil fenntartású bentlakásos otthont támogat, ahol több mint 200 autista fiatalt látnak el. Az autisták helyzete Magyarországon meglehetősen mostoha: miközben az érintett családoknak nagyon komoly anyagi terhet jelent egy-egy autista ellátása, az állami támogatás mértéke messze elmarad a nyugat-európai szintekhez képest.

Az Autistic Art Alapítványról

Az Autistic Art Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és dizájntermékek értékesítésével támogat 11 autistáknak kialakított lakóotthont. Mindezek mellett, az országban egyedül az Autistic Art Művészeti Program biztosít művészeti foglalkozásokat kortárs művészeti szemlélettel, mely az autista személyek belső világának bemutatását és saját vizuális eszközrendszerük megerősítését támogatja. A művészeti foglalkozásokon születő rajzokat, alkotásokat jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatják be, valamint a kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art dizájn divatmárka termékein, sálain, noteszein, pulóverein.

Forrás: beküldött hír

(Forrás: www.civilhirugynokseg.hu)

Scroll to Top