A hallássérült emberek számíthatnak a kormányra

A fogyatékos emberek, köztük a hallássérültek számíthatnak a kormányra, hiszen ügyük a társadalom közös ügye. A Siketek Nemzetközi Szövetségének határozata alapján 1958 óta minden év szeptember utolsó vasárnapján tartják a hallássérültek világnapját. Az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága a fogyatékosságügy területén intenzív párbeszédre törekszik a szakmai és a civil szervezetekkel, a fenntartókkal valamint az érintettek képviselőivel. Ennek a párbeszédnek köszönhetően az elmúlt években jelentős előrelépés történt.

A fogyatékos emberek mindennapjait megkönnyítő programot indított a kormány idén tavasszal. A 4 milliárd forint keretösszegű „A fogyatékkal élők mindennapjait segítő infokommunikációs alapú távszolgáltatás kialakítása” című uniós projekt célja a fogyatékos emberek közszolgáltatásokhoz történő hozzáférésének javítása, valamint a társadalmi felzárkózás folyamatának erősítése. A pályázat segítségével a legkisebb településeken is elérhetővé válnak a közszolgáltatások a fogyatékos személyek számára a modern infokommunikációs eszközök segítségével.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) 2017-ben 500 millió forint kiegészítő költségvetési támogatásban részesült a KONTAKT videotolmács szolgáltatás fenntartása érdekében. A szolgáltatás 2013-ban uniós projekt keretében indult, és a célként kitűzött 1000 fő felhasználói számot 50 százalékkal meghaladva, a felhasználók számának folyamatos növekedése mellett üzemel. Az infokommunikációs akadálymentesítés a szolgáltatás keretében úgy valósul meg, hogy a tolmács (jelnyelvi vagy írótolmács) távolról közreműködik – a hallássérült ügyfél és a tolmács nem tartózkodik egy helyen -, ezáltal a tolmács időt nyer, hiszen megspórolja az utazásra és a várakozásra szánt időt.

A kormány tavaly megemelte a térítésmentes jelnyelvi tolmácsszolgáltatás finanszírozására fordított összeget is 420 millió forintra. A támogatás a siket, nagyothalló és siketvak személyek jelnyelvi tolmácsszolgáltatáshoz való hozzáférésének biztosítását szolgálja, ezáltal elősegítve önálló életvitelük és társadalmi esélyegyenlőségük előmozdítását.

Idén Budapest ad otthont a WFD (Siketek Világszövetsége) 3. Nemzetközi Konferenciájának. A rendezvény mottója – „Társadalmi befogadás a jelnyelven át!” – azt üzeni, hogy a jelnyelv elfogadása és a társadalmi befogadás között szoros összefüggés van. Az EMMI összesen 60 millió forint költségvetési támogatással segíti a SINOSZT a konferencia megrendezésében.

(EMMI)

(Forrás: www.kormany.hu)

Scroll to Top