A nógrádi önkéntes mentőszervezetek is profi felszerelésekhez juthattak

Lezárult a közelmúltban az Önkéntes mentőszervezetek fejlesztése és felkészítése elnevezésű európai uniós projekt. Ennek köszönhetően a Nógrád vármegyei önkéntes szervezetek is támogatásban részesültek.

Fotó: nool.hu

Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője portálunknak elmondta, hogy a beruházás az Európai Unió másfél milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásából, a magyar állam társfinanszírozásával valósult meg.

– A projekt célja a kétszáz járási vagy települési mentőszervezet, illetve az azokban tevékenykedő több mint 4150 önkéntes beavatkozási feltételeinek a javítása volt. A szervezeteket védőfelszerelésekkel, kárelhárítást támogató technikai eszközökkel, valamint a logisztikai kapacitás növelését szolgáló járművekkel és felszerelésekkel látta el a katasztrófavédelem – közölte Kapás Márton.

Hozzátette: ezáltal két terepjárót, két quadot utánfutóval, egy fűthető sátrat, tizenkét tábori ágyat hálózsákkal, tizenegy áramfejlesztőt, szintén tizenegy zagyszivattyút, öt utánfutót, egy reflektort, húsz készlet tűzoltó bevetési védőruházatot és harminckettő készlet általános gyakorló védőruhát kaptak a Nógrád vármegyei önkéntes szervezetek.

Egyre modernebb eszközökkel menthetnek

Mint mondta: a 2018 óta zajló másfél milliárdos beruházás fejlesztéseinek és képzéseinek köszönhetően az önkéntesek modern eszközparkkal és korszerű tudással felvértezve kapcsolódhatnak be ár- és belvízkárok idején a mentési-, a kárenyhítési- és a helyreállítási munkálatokba.

A sajtószóvivő kitért arra is, hogy a pályázatnak köszönhetően az új eszközök és gépjárművek alkalmazásához kapcsolódó képzések nyolcszáz önkéntes számára váltak elérhetővé. A képzett önkéntesek alkalmazásával pedig erősíthető a települések önvédelmi képessége, ugyanakkor csökkenthető a beavatkozási idő és a károk mértéke.

https://www.nool.hu/helyi-kek-hirek/2023/06/a-nogradi-onkentes-mentoszervezetek-is-profi-felszerelesekhez-juthattak

Scroll to Top