A nógrádi szakemberek is csatlakoznak a sasszinkronhoz

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve immáron 19. alkalommal szervezi meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozómadarak éves számlálását péntektől vasárnapig.

eagle, bird, bird of prey

Papp Ferenc, az MME nógrádi helyi csoportjának elnöke megkeresésünkre elmondta: ilyenkor a megye nyíltabb területeit keresik fel, a megfigyeléseket elsősorban a Cserhátalja, illetve az Ipoly-völgy környékén végzik el. Ismertette: ennek oka egy részről az, hogy viszonylag rövid idő alatt kell feltérképezni minél nagyobb területet, a másik oka pedig, hogy jellemzően ott kell keresni a madarakat, ahol a zsákmányuk is van. Emiatt vizsgálják ilyenkor kiemelt figyelemmel a lucerna- és repcetáblák környékét, ahol jó eséllyel élnek mezei pockok, emiatt pedig a megfigyelendő madarak is a közelben vannak.

A nógrádi szakemberek az elmúlt években jellemzően rétisasokat, parlagi sasokat, egerészölyveket, vörös vércséket, kékes rétihéját és karvalyt regisztráltak a sasszinkron ideje alatt megyénkben.

Az MME a partnereivel 2004-ben indította el a legfontosabb, részben már évtizedek óta ismert sastelelőhelyek egységes módszertannal és egy időben történő felmérését. A megfigyelési eredmények összesítését követően a sasleltár várhatóan február elejére készül el.

https://3100.hu/a-nogradi-szakemberek-is-csatlakoznak-a-sasszinkronhoz/

Scroll to Top