A sünök védelmére figyelmeztetnek

A téli álomra húzódó sünök védelmére szólít fel az őszi lombhullás idején a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), ugyanis az óvatlanul elvégzett őszi kerti munkák veszélyeztethetik az emlősöket – olvasható az egyesület által hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményben.

hedgehog, animal, plants

Mint írják, a kertek, parkok rendezése során összegereblyézett, ideiglenes levél- és rőzsehalmok ideális búvóhelyet jelentenek a telelésre készülő sünök számára, amelyeknek téli álma akkor kezdődik, amikor a hőmérséklet tartósan 8 Celsius-fok alá csökken. Fontos, hogy ezeknek a növényi halmoknak az elszállítása az esetleg alájuk költöző sünökre gondolva történjen meg.

A közlemény emlékeztet, hogy nem szabad vasvillával nekiesni a halomnak, hanem szerszámnyéllel, hosszabb erős bottal, az alapi részen még óvatosabban, akár kézzel kell átforgatni azt, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta valamilyen állat. Az is segít, ha a halmok elbontása átlátható rétegenként, fentről lefelé haladva történik meg. A zaj hatására összegömbölyödő sün tüskéire szúródó levéltörmelék szinte láthatatlanná teszi az állatot, ezért a halom alapi részéhez jutva fontos oda figyelni a gömbölyded formákra. Az összegömbölyödve megemelt állat ugyanis gyakran kigurul a gallyak és levelek közül.

Az ilyen rakásokat soha nem szabad felgyújtani helyben, mert a lángok elől a sünök nem tudnak elmenekülni, hiszen védekezési stratégiájuk az összegömbölyödésre épül. Január 1-je óta az önkormányzatok már nem engedélyezhetik helyi rendeletben az avarégetést, így ennek törvényi tilalma általánossá válik az egész országban.

A felhívás emlékeztet, hogy telelő sün találása esetén lehetőség szerint vissza kell tenni rá kellő vastagságú rétegben a leveleket és ágakat, vagy a közelben, bokrok takarásában kell elkészíteni egy ilyen növényi halmot, és ez alá tanácsos visszahelyezni az állatot.

https://orientpress.hu/cikk/2021-11-08_a-sunok-vedelmere-figyelmeztetnek

Scroll to Top