A tarjáni művésztanár fotója is helyet kapott a Civilek a városért emlékfal portréi között

Torják Vilmos fényképével bővült hétfőn a civil szolgáltató központ közösségi terében látható arcképcsarnok. A Civilek a városért elnevezésű fallal azok előtt hajtanak fejet, akik sokat tettek Salgótarján civil életéért.

Fotó: nool.hu

– Tisztelegni jöttünk, fejet hajtani olyan elődök előtt, akik példát mutattak emberségből, a civil élet szervezéséből. A Salgótarjáni Civilekért Közhasznú Alapítvány kuratóriuma tavaly határozta el, hogy létrehozza a Civilek a városért emlékfalat, a civil központ közösségi terében azzal a céllal, hogy ezáltal is őrizzük emléküket, megőrizzük tudásukat és munkásságukat. Idén Torják Vilmos művésztanár fényképével bővült a fotók sora – fogalmazott Nagyné Taracsák Judit, az alapítvány elnöke. Hozzátette: közéleti vezető, hagyományteremtő szakember volt, aki a zenei kultúra fejlesztésében kiemelkedő szerepet vállalt. Távozása nagy űrt hagyott maga után. 

A rendezvényen dr. Barabásné Morvai Tímea, a Váci Gyula Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója ismertette Torják Vilmos életútját és személyes emlékeket is megosztott egykori tanárával, majd pályatársával kapcsolatban. 

– Diplomája megszerzésétől nyugdíjazásáig iskolánk tanára volt. Pedagógusi munkája mellett éveket töltött tanszakvezetői és igazgatóhelyettesi beosztásban. Sokszínű egyéniséget tisztelhettünk személyében, s pedagógusi hitvallása mellett aktív muzsikus, kamarazene-vezető és karmester volt. Zeneszerzői munkásságával országos hírnévre tett szert és nyugdíjas éveiben is lelkesen szervezte Salgótarján zenei életét, sok szép élményt szerezve minden korosztálynak – hangsúlyozta dr. Barabásné Morvai Tímea. 

– Azt a szűkebb hazáját szerető személyt, aki kötődik saját szülőföldjéhez és tevékenyen részt vesz annak fejlesztésében, felvirágoztatásában közkeletű idegen szóval lokálpatriótának nevezik. Úgy gondolom, hogy Salgótarján kulturális gyökerei, társadalmi és civil hagyományai sokfélék és színesek, ezért számomra mindazok, akik felelősséget vállalva és elkötelezetten munkálkodnak városunk civil életében értékőrző és -teremtő tevékenységet folytatnak, igazi lokálpatrióták – fejtette ki dr. Huszár Máté alpolgármester. 

Mint mondta: az itt látható arcképcsarnok a salgótarjáni civil szféra olyan jeles és meghatározó alakjainak állít emléket, mint dr. Horváth Emilné Gyimóthy Zita, Nagy Ferencné Tajcs Teréz, Nándori Ferencné Tóth Jolán és Szilasi András. A civil szervezetek az emlékfal felállításával is gondoskodtak arról, hogy ne hulljon feledésbe mindaz, amit ők küzdelmes munkával elértek. Ebben a sorban méltóképpen helye van Torják Vilmosnak is, aki több évtizeden keresztül volt a salgótarjáni zenei élet és zeneoktatás, valamint a civil szféra elismert és meghatározó alakja. 

– Példaértékű az a kiemelkedő szakmai munka amivel Torják Vilmos hosszú évtizedek munkásságával és kivételes zenei felkészültségével hozzájárult Salgótarján művészeti értékeinek létrehozásához és gyarapításához. Ennek elismeréseként a városi közgyűlés 2018-ban Salgótarján Jövő Nemzedékéért díjban részesítette – ismertette dr. Huszár Máté.

Az ünnepségen a jelenlévők elhelyezték az emlékezés virágait a falon található fényképek előtt, Torják Vilmos pályatársai pedig zenés műsorral tisztelegtek egykori kollégájuk és barátjuk emléke előtt.

Videó link: https://videa.hu/videok/nool/hirek-politika/a-tarjani-muvesztanar-fotoja-is-arckepcsarnok-civilek-salgotarjan-zr8e13AHnFJIwgz1?start=0

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2023/10/a-tarjani-muvesztanar-fotoja-is-helyet-kapott-a-civilek-a-varosert-emlekfal-portrei-kozott

Scroll to Top