A település értékeinek megőrzését tűzte ki célul a szandai egyesület

Egyesület alakult a faluban, amely a település értékeinek megőrzését és a helyi közösség összetartó erejének növelését tűzte ki célul. Ebben a szellemben tevékenykednek többek között a kulturált környezet kialakítása érdekében, az elmúlt hétvégén pedig hagyományőrző napot is tartottak.

Fotó: Beküldött

Idén márciusban alakult meg a Szandaváralja, az Élni akaró Falu! Népi-örökségmegőrző és Falufejlesztő Egyesület, amelynek célja a közigazgatásilag Szandához tartozó Szandaváralja településrész fejlesztése, élhetőbbé tétele, a helyi lakosság megtartása, illetve annak növelése.

Ezenkívül szeretnének minél hathatósabban közreműködni az aktuális ünnepségek szervezésében, a településrész tradicionális ünnepeinek felelevenítésében, valamint fontosnak tartják a hagyományőrzést és -teremtést. A szervezetnek jelenleg harminc tagja van, de már kilenc újabb személy vár a felvételére. Tóthné Balatoni Éva, az egyesület elnöke elmondta, hogy megalakulásuk óta már két társadalmi munkát is szerveztek, amelyen nemcsak a tagok, hanem a helyi lakosok is nagy örömmel vettek részt.

– Számunkra a falu szépítése azért fontos, mert szeretnénk, ha folyamatosan szépülne otthonunk, és mert az itt található látványosságokat, köztük a szandai várat, évről évre egyre több látogató keresi fel. Örülnénk, ha az idelátogatók kellemes emléket őriznének a településünkről és az itt töltött időről. Másrészt mostanában rengetegen költöztek ide, vagy vásároltak hétvégi házat maguknak. Így fontosnak tartjuk a kulturált környezet kialakítását – mondta Tóthné Balatoni Éva. Hozzátette: – Első és legfontosabb feladatunknak tekintjük, hogy Szandaváralja központját rendezetté tegyük. Sajnos az itt található park egész környezete elhanyagolttá vált. Korábban kivágták a fákat, azonban az ígéretek ellenére ezek nem lettek pótolva, és a parkosítás is elmaradt. Ezért úgy döntöttünk, hogy ezt a munkát befejezzük, és kulturált faluközpontot alakítunk ki. A jövőben pedig mi tartjuk karban az érintett területet.

Ennek értelmében az egyesület már másodszor tartott társadalmi munkát a helyi parkban. A résztvevők saját maguk hozták az eszközöket, amelyeknek használatához az önkormányzat biztosította az üzemanyagot. A munkavégzés után a szervezők ebéddel és frissítővel hálálták meg a munkát.

– Ezenkívül szeretnénk a közösségi életet is fejleszteni, amelynek részeként az elmúlt hétvégén főzőversenyt és hagyományőrző napot tartottunk. Hosszú távú terveink között szerepel a közösségi ház belsejének felújítása, amelyet majd pályázati forrásból kívánunk finanszírozni. Azonban ehhez a projektünkhöz már adománygyűjtést is szerveztünk azért, hogy minél előbb megvalósíthassuk. Több tárgyi felajánlást is kaptunk, illetve az itt lévő értékeinket szeretnénk majd egy kiállítás keretében bemutatni. Emellett egy klubhelyiség kialakításán is dolgozunk, amely majd különböző programoknak adhat helyet – mondta Tóthné Balatoni Éva.

https://www.nool.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-telepules-ertekeinek-megorzeset-tuzte-ki-celul-a-szandai-egyesulet-4169981/

Scroll to Top