A teljes és boldog élet nem IQ kérdése

A Down Alapítvány egyik lakóotthonában támogatott életvitelt folytató fiatal pár (Cili és Marci) életéről készült dokumentumfilm első díjat nyert a Delhiben megrendezett Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon (7. DSIFF-18 – 2018 október 28, Delhi, India).

Dobray György az 1980–90-es évek ismert játékfilmjei (Vérszerződés, Szerelem első vérig, Szerelmes szívek) mellett számtalan sikeres dokumentumfilm rendezője (K1 és K2 – Film a prostituáltakról, Gólyamese) ezúttal ismét tabutémához nyúlt, hogy közelről mutasson meg a nézőknek egy olyan világot, mely az átlagember számára teljesen ismeretlen.

A párkapcsolatban élő fiatalok életét dokumentáló 50 perces filmből többet tudhatunk meg a Down-szindrómás emberek életéről, gondolkodásáról, mint akárhány szakkönyvből. Megérthetjük, hogy az emberi vágyak, örömök, a tervek és a boldogság, a vidám és szomorú gondolatok, a munka és az alkotás öröme minden emberben egyformán megvan és hogy a teljes és boldog élet nem IQ kérdése.

Cili és Marci természetes módon mutatják meg az életüket a rendezőnek, aki mindig ott van a megfelelő pillanatban, a megfelelő helyen a kamerával, hogy elkaphassa azokat az intim pillanatokat és fontos mondatokat, melyek minden bizonnyal maradandó nyomot hagynak a nézőben.

A dokumentumfilmet az MTVA mutatja be decemberben.

(Forrás: www.civilhirugynokseg.hu)

Scroll to Top