Agarak Ősagárdon: kutya jó fesztiválon vonultak fel a legszebb ebek

A település önkormányzata immár 14. alkalommal rendezte meg az Ősagárdi Agárfesztivált szombaton a sportpálya melletti területen. A résztvevők közül többen megmérették agaraik báját a már hagyománnyá vált kutya-szépségversenyen.

Fotó: nool.hu

Agárdi András polgármester érdeklődésünkre a helyszínen elmondta, hogy a lakosságot sokat foglalkoztatta a gondolat, hogyan állíthatnának méltó emléket a település névadóinak, a község címerében is fellelhető agaraknak. Végül az önkormányzat, a Magyar Versenyagár Egyesület és az Élő Nemzeti Kincseink Alapítvány összefogásának köszönhetően tizennégy évvel ezelőtt megszületett az agárfesztivál ötlete. Mint mondta, így kezdetben a Kincsem Parkba tervezett nemzetközi agárkiállításnak is végül a nyugat- nógrádi település adott otthont. Bár manapság már nem ilyen nagyszabású a rendezvény, de azóta is minden évben megtartják. 

A hagyományoknak megfelelően a megnyitón a reneszánsz jegyében felidézték Ősagárd neve napjának történetét, majd a résztvevők a magyar kutyafajtákkal ismerkedhettek meg közelebbről. Ezt követően Majer Péter, az Ősagárd Szépe című verseny koordinátora tartott előadást az agarakról. 

– A magyar agár az egyik legősibb agárfajta, akik a honfoglaló magyarokkal érkeztek a Kárpát-medencébe. A hosszú út és portyázás során több ebfajtával keveredtek. A vadászat nagyon kimerítő volt, ami strapabíró agarakat igényelt. A Nemzetközi Kinológiai Szövetség 1966 óta ismeri el önálló fajtaként – mondta Majer Péter. 

Kitért arra is, hogy a máig számos település nevében fellelhető az „agár” kifejezés, ahol királyaink kutyáikat tartották, ilyen például Ősagárd is. 

Az előadás után megtartották a gyermek-kutya páros vetélkedőt, ahol a fiatalok a színpad előtt néhány szóban bemutatták kedvenceiket. A vetélkedő első három helyezettje palacsintát és kézművesbögrét kapott. A nap legkülönlegesebb pontja azonban mégis az volt, amikor megválasztották Ősagárd Szépét, azaz a legszebb fajtiszta agarat. Érdekesség, hogy ebben az évben erről nem egy szakmai zsűri döntött, hanem a közönség.

Mindemellett az egész napos fesztivált számos kísérőprogram, köztük koncert és tombolasorsolás is színesítette.

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2022/08/agarak-osagardon-kutya-jo-fesztivalon-vonultak-fel-a-legszebb-ebek-fotok

Scroll to Top