Akár a magánéletét is alárendeli a közösségért a szécsényi horgászklub elnöke

Az az ember vállaljon társadalmi megbízatást, aki akár személyes dolgait, törekvéseit is alárendeli a közösség céljai érdekében – vélekedik Vidu Pál, a Petőfi Horgász Egyesület elnöke, aki immár 45 éve tölti be ezt a tisztséget. Vele elevenítettük fel a közel fél évszázados közéleti megbízatása sarokpontjait, a horgászathoz fűződő kapcsolatát, az egyesület életét.

people, man, alone
Fotó: Illusztráció

– Mikor és hogyan került kapcsolatba a horgászattal?

– Közel hatvan éve, 1963-ban egy ismerősöm, Oláh Ferenc megkért, a motorkerékpárommal vigyem ki őt az Ipolyhoz horgászni. Ott meg azt mondta: „Ha már itt vagy, próbáld ki a szerencsédet” – s a kezembe nyomott egy horgászbotot. Annyira megtetszett az az első horgászat, hogy egy életre megszerettem ezt a szabadidős tevékenységet. Hamarosan az Ipoly Horgász Egyesületnek is tagja lettem.

– Most viszont a Petőfi Horgász Egyesület elnöke. Mikor és hogyan történt a változás?

Szécsényben 1973-ban alakult meg a Petőfi Horgász Egyesület. Horgászterületük a mezőgazdasági termelőszövetkezet kéthektáros Sóderbánya tava volt. Tagjaikat csak úgy emlegették: a vasalt nadrágos horgászok. 1976-ban jött tőlük egy megkeresés, hogy jelentkezzem át hozzájuk. Megtettem, majd felajánlották az elnöki megbízatást, amit elfogadtam, s a mai napig be is töltöm ezt a tisztséget.

– Mit jelent önnek az elnöki munka?

Nem rangot, hanem feladatokat, felelősséget, a közösségi élet és a munka megszervezését, a haltelepítést, a víz minőségének ellenőrzését, a versenyek, a környezeti munkák megszervezését, és számos adminisztrációs feladatot. Mindezek mellett figyelemmel kell kísérni a jogszabályok változásait. Számomra mindig is a közélet, az egyesület volt a legfontosabb. Előfordult, hogy a családi nyaralást is elhalasztottam, mert egy nagyobb halpusztulás megakadályozása érdekében halaszthatatlanul intézkednem kellett. Itthon maradtunk, s tettem a dolgom. Javítottuk a víz oxigénellátását.

– Az elmúlt évtizedek alatt hogyan fejlődött az egyesület élete?

– A létszám folyamatosan emelkedett, ma 280 fő alkotja a tagságot. A mezőgazdasági termelőszövetkezet 1990-ig termelte ki a sódert, s ezáltal a tó területe folyamatosan növekedett, ma már 18 hektár. Ehhez hasonló nagyságú zöldterület is tartozik. Elkészült a tavat az Ipollyal összekötő 600 méter hosszú csatorna, amellyel szabályozni tudjuk a víz szintjét. Megépítettük a kilátót, a parton elkészült a madarak és a halak tanösvénye. Felépült a horgásztanyánk, amelyre nemrégiben napelemek kerültek. Vásároltunk vízforgató aggregátort, amely a nyári melegben biztosítja a megfelelő oxigénellátást a halak számára. Minden évben két alkalommal környezetvédelmi napokat szervezünk. Kezdetben 6400 forint volt az egyesület összvagyona, ma pedig több mint 30 millió. Nagy hangsúlyt fektetünk a haltelepítésre, évente több mint 1000 mázsa hal kerül a tóba. Az emberek gyakran pihenésre, kikapcsolódásra is igénybe veszik a tavat, vendég horgászaink száma évente eléri az ezer főt.

– Mennyi ideje marad horgászni az elnöknek? Mit jelent önnek a horgászat?

– Nagyon kevés, örülök, ha évente egy-két alkalommal kimehetek a tó partjára. 2021-ben például egyszer sem került rá sor. Ennek ellenére véleményem szerint nagyszerű időtöltés ez a tevékenység, jó kikapcsolódás. A szép környezetnek, a csendnek már magában regeneráló hatása van. Egy-egy jó fogás pedig sikerélményt is jelent.

– Negyvenöt éve tölti be az elnöki tisztséget. Gondolt-e arra, hogy átadja az egyesület irányítását?

– Igen, természetesen, már az utódom is megvan, de a változásról a közgyűlésnek kell döntenie.

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2022/01/akar-a-maganeletet-is-alarendeli-a-kozossegert-a-szecsenyi-horgaszklub-elnoke

Scroll to Top