Átadták a 2018-as Életműdíjat

Ötvennégy évvel ezelőtt, 1964-ben három acélgyári fotószakkörös – Brunczel Tibor, Koós Pál és Veres Mihály – vezetésével a József Attila Művelődési Központ művészeti csoportjaként jött létre a mai Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület elődje.

Az elnök Koós Pál volt. Halálát követően, 1982-ben Homoga Józsefet választották meg vezetőnek. A minap Salgótarján díszpolgára címet kapott fotóművész a mai napig élvezi a tagság bizalmát.

A 2005-től egyesületként működő szervezet életében, sokrétű és rendkívül eredményes tevékenységében vannak évenként visszatérő mozzanatok. Ilyen például a magyar fotográfia napjáról való augusztusi megemlékezéssorozat.  Ugyancsak rangos esemény az Észak-Magyarországi Fotószemle – amelyet Borsod és Heves megyével felváltva – rendeznek meg házigazdaként. Szintén rendszeresen megtartott esemény az év eleji ünnepi közgyűlés, amely keretében megnyitnak egy kiállítást a József Attila Művelődési Központban 1970 óta működő fotógalériában. Ez évben Juhász Norbert Marokkó varázstükre című tárlatára került sor, amely sajátos – nem turisztikai – nézőpontból, realisztikusan mutatja be az észak-afrikai ország sokszínűségét, az emberek mindennapjait.

Ötvennégy évvel ezelőtt, 1964-ben három acélgyári fotószakkörös – Brunczel Tibor, Koós Pál és Veres Mihály – vezetésével a József Attila Művelődési Központ művészeti csoportjaként jött létre a mai Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület elődje. Az elnök Koós Pál volt. Halálát követően, 1982-ben Homoga Józsefet választották meg vezetőnek. A minap Salgótarján díszpolgára címet kapott fotóművész a mai napig élvezi a tagság bizalmát.

A 2005-től egyesületként működő szervezet életében, sokrétű és rendkívül eredményes tevékenységében vannak évenként visszatérő mozzanatok. Ilyen például a magyar fotográfia napjáról való augusztusi megemlékezéssorozat. Ugyancsak rangos esemény az Észak-Magyarországi Fotószemle – amelyet Borsod és Heves megyével felváltva – rendeznek meg házigazdaként. Szintén rendszeresen megtartott esemény az év eleji ünnepi közgyűlés, amely keretében megnyitnak egy kiállítást a József Attila Művelődési Központban 1970 óta működő fotógalériában.

Ez évben Juhász Norbert Marokkó varázstükre című tárlatára került sor, amely sajátos – nem turisztikai – nézőpontból, realisztikusan mutatja be az észak-afrikai ország sokszínűségét, az emberek mindennapjait.

A kiállítások és elért eredmények alapján meghirdetett pontversenyt Berendi Tibor nyerte. A második helyen Homoga József végzett, harmadik lett Bakos Béla Márk.

Várhegyi Lászlónak (balra) Homoga József egyesületi elnök adta át az elismerést.

(Forrás: www.nool.hu)

Scroll to Top