Autizmus egy életen át címmel nyílt figyelemfelkeltő online fotókiállítás

Komka Péter salgótarjáni fotóriporter négy autizmussal érintett család és egy idős férfi életét kísérte végig 12 éven keresztül, a felvételeket most az Autizmus egy életen át című online tárlaton mutatja be az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ).

A MA MÁR FELNŐTT MARCI, AZ ÖT, TÖBB ÉVET FELÖLELŐ FOTÓGALÉRIA EGYIKÉNEK FŐSZEREPLŐJE (FOTÓ: KOMKA PÉTER | AOSZ) 3100.hu

Kővári Edit, a szervezet salgótarjáni elnöke a bemutatón elmondta: az autizmussal élő gyermekek, fiatalok esetében nincs felnőttkori jövőkép, családjuk pedig tanácstalan, hogy mi lesz velük, amikor már nem tudnak mellettük állni. Az AOSZ úgy érezte, hogy napjainkra ez a megoldandó feladat olyan méretűvé vált, hogy foglalkozni kell vele, és fel kell rá hívni a társadalom figyelmét. Komka Péter fotóriporternek köszönhetően 2010 és 2022 között olyan felvételek készültek, amivel be tudják mutatni négy autista fiatal és családjuk, illetve egy idős, autizmussal élő férfi mindennapjait – fejtette ki a szervezet elnöke.

Az online kiállítás célközönsége Kővári Edit ismertetése szerint széles. Mint fogalmazott, azok a szülők, akik mögött már jó pár év, évtized áll, és már nem a napi teendők megoldásán törik a fejüket, visszanézve meg tudnak fogalmazni olyan tanúságokat, amivel segíthetnek a fiatalabb szülők számára, hogy az ő gyermekük jövője már biztosabb lehessen. Rajtuk kívül a tárlat az egész társadalomhoz is szól, hiszen szeretnék felhívni a figyelmet azokra a családokra, akik sokszor láthatatlanul, egyedül küzdenek meg a mindennapokkal.

Végül, de nem utolsó sorban azoknak a döntéshozóknak is szól a kiállítás, akik az ellátórendszerben tehetnek azért, hogy ezek a családok ne egyedül küzdjenek a mindennapokban, hiszen a biztos jövőt csak az állami gondoskodás jelentheti – emelte ki Kővári Edit.

A szervezet elnöke aláhúzta: az életkor előrehaladtával az erőforrások, a segítő személyek száma és a lehetőségek is egyre csökkennek, a család egyre kevésbé tud az autista gyermek mellé állni, holott ők sok mindennapos tevékenység során támogatásra szorulnak. A családtagok részéről állandó készenlét szükséges, amely nem helyettesíthető mással – hangsúlyozta Kővári Edit. A szülők számára ezért egy komoly, folyamatos szorongást jelent az, hogy szükség esetén ki helyettesítheti őket, hol láthatják el megfelelően gyermeküket.

Kővári Edit végezetül kifejtette: a kiállítás fontos üzenete az, hogy ne nézzünk úgy az autizmussal élőkre és családtagjaikra, hogy nincs velük dolgunk. Megoldásoknak kell születni, melyben jövőjük, közösségük lehet, valamint olyan helyre van szükség, ahol biztonságban vannak és gondoskodnak róluk. A családoknak tehát biztosítani kell azt a nyugalmat, hogy amennyiben már nem tudnak gondoskodni gyermekükről, egy olyan helyen hagyhatják őket, ahol mindent megkapnak.

Az érintettek családtagjai vagy a hozzájuk közel álló emberek által megfogalmazott jellemzésekkel, kommentárokkal kísért online fotókiállítás ezen a honlapon tekinthető meg.

https://3100.hu/autizmus-egy-eleten-at-cimmel-nyilt-figyelemfelkelto-online-fotokiallitas/

Scroll to Top