Az OBH-ban feldolgozásra kerültek az elektronikus civil beszámolók

2016. június 30. napjáig több, mint 44 ezer beszámoló érkezett az OBH-ba elektronikus úton.

A civil szervezetek nagy többsége idén is a leadási határidő előtti utolsó napokban küldte meg az éves tevékenységükről szóló beszámolóikat, azonban az előző évek tapasztalataiból okulva, az OBH felkészült a dömping érkezés fogadására.

Az Országos Nyilvántartási és Ügyfélkapcsolati Osztály munkatársain kívül, 2016. június 1-jétől bírósági dolgozók is  – túlmunka keretében – besegítettek. Számukra szemléltető felkészítő oktatást tartottunk, és gyakorlatban mutattuk be a közzétételi folyamatokat.

Az alapos felkészülésnek és a túlmunkában részt vevő OBH-s és bírósági dolgozóknak köszönhetően a 2016. június 30. napjáig elektronikus úton megküldésre került  beszámolók feldolgozása megtörtént.

Az ügyintézés során  azt is kiszűrtük, hogy a beszámolók küldése nem minden esetben felelt meg a törvényi és informatikai előírásoknak, ezért a probléma megjelölésével az értesítéseket kiküldtük az érintett szervezeteknek. Amennyiben a hibát orvosolták és ismételten megküldték a javított példányokat az OBH-ba, úgy azok is  közzétételre kerültek.

Az elektronikus útra kötelezettek köre hozzávetőleg 25.000 szervezetre tehető, ez az összes szervezet 27%-a, azonban a tavalyi évet figyelembe véve elmondható, hogy idén jóval nagyobb arányban vették igénybe  az elektronikus beküldési módot.

2016. 01.01. napjától 2016.06.28. napjáig elektronikus úton 44 022 db, postai úton 17 782 db beszámoló érkezett.

A többi civil szervezet az éves  beszámolóját papír alapon juttatja el az OBH-ba, melyeknek a törvényben előírt határidőben történő feldolgozására az Országos Nyilvántartási és Ügyfélkapcsolati Osztály munkatársai ugyancsak  felkészültek, azok folyamatos közzététele zökkenő mentesen zajlik. Ebben nagy szerepet játszik az OBH-ban foglalkoztatott három autizmussal élő fiatal lelkiismeretes munkája.

(Forrás: www.birosag.hu)

Scroll to Top