Balassagyarmat önkéntes mentőszervezetévé váltak

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2012-ben hozta létre Magyarországon a különböző területi rendeltetésű önkéntes mentőszervezeteket.

fireman, firefighter, rescue
Fotó: Illusztráció

Először a megyei szervezetek jöttek létre, Nógrád megyében ez a Palóc Mentőcsoport volt. Később ezt követték a járási, illetve most a városi mentőcsoportok. Szűkebb hazánkban így mind a hat városnak lesz majd önkéntes mentőszervezete. Balassagyarmaton az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület fogja ellátni ezt a feladatot.

 – Balassagyarmaton elsősorban az árvíz, a viharkárok, valamint a vihar utáni villámárvizek jelentik a legnagyobb kockázatot. Így többek között ezek következményeinek a felszámolásában fogunk részt venni – mondta Renner Péter, az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület kommunikációs vezetője. 
Hozzátette: – A feladatellátásunkat nagyban segíti, hogy megfelelő a személyi állományunk képzettsége és a technikai felszereltségünk is ehhez alkalmazkodik. Emellett ha szükséges, akkor nagyobb kiterjedésű katasztrófák esetén a hatóságok munkáját más módon is tudjuk segíteni Balassagyarmaton és a környező településeken egyaránt. 

Renner Péter kifejtette, hogy a minősítés megszerzését megelőzte egy viharkár-elhárító rendszerbe állító gyakorlat Csesztvén, ahol többek között kidőlt fák darabolását, homokzsákok töltését, gátépítést, valamint szivattyúzást is végeztek. Továbbá azt is szimulálták, hogy az ilyen esetekben hajlék nélkül maradt emberek számára hogyan alakítsanak ki ideiglenes szállást. 
– A szervezetünk és a város már hét éve működik együtt. Nemrégiben itt építettük ki a mentőbázisunkat és rendelkezünk balassagyarmati szakosztállyal is, valamint sok helyi tagunk van. Azzal, hogy Balassagyarmat hivatalos mentőcsapatává váltunk, csak még szorosabbá vált az együttműködésünk az önkormányzattal – mondta Renner Péter.

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2022/01/balassagyarmat-onkentes-mentoszervezeteve-valtak

Scroll to Top