Betekintést engedett a néptánc világába is a kazári konferencia

Harmadszor szervezett országos szakmai konferenciát a Jópalócok Regionális Népművészeti Egyesület a közelmúltban. A programnak – amelyre a néptánc világában érintett érdeklődőket várták – Hollókő után idén Kazár adott otthont.

Fotó: nool.hu

Szabó János, az  az egyesület elnöke, a rendezvény főszervezője arról számolt be: a résztvevők elsősorban a megyéből, valamint a környező településekről érkeztek és rendkívül érdekes, színes témákról hallhattak neves előadók tolmácsolásában. 

– A három napos program igazán jó hangulatban telt. Azok, akik ellátogattak a Magtárházban és a művelődési házban zajló konferenciára, feltöltődve távoztak – fogalmazott Szabó János, aki azt is elárulta, hogy az első napon a helyi hagyományokkal ismerkedhettek a résztvevők, akik a vasalómúzeumot látogatták meg. Bodor Pálné Lídia meséit követően táncház kerekedett, ahol a Dűvő Együttes húzta a talpalávalót. 

Kocsis Enikő, a Fitos Dezső Társulat művészeti vezetője és Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője is előadást tartott. A kazárról származó Kovács József, a Nógrád Táncegyüttes vezetője a pásztorkodásról beszélt, amit mindenki érdeklődve hallgatott. Ágoston Béla, a Zuboly zenekar vezetője, valamint Kuczera Barbara, a Sarjú Banda művészeti vezetője is izgalmas témában tájékoztatta a hallgatóságot. A szakmai programsorozat harmadik napján a helyi Nagy Imréné Rebi néni, a népművészet mestere mutatta be hogyan készül a kazári főkötő, végül a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor döntőse, Mahovics Tomi családja tartott beszámolót. 

– A Csoóri Sándor Alap támogatásával megszervezett konferencia nagyon jól sikerült, a résztvevők érdeklődve hallgatták az előadásokat. A Jópalócok Regionális Népművészeti Egyesület szándéka, hogy a jövőben mindig másik Nógrád megyei településen tartja majd meg a szakmai programot – tájékoztatott Szabó János.

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2022/12/betekintest-engedett-a-neptanc-vilagaba-is-a-kazari-konferencia

Scroll to Top