Dalokkal és táncokkal is éltetik a hagyományokat Rimócon

Nagy múltra tekint vissza a községben a hagyományőrző csoport, amelyet Kobele Andrásné vezetett hosszú ideig nagy szakértelemmel, hozzáértéssel. Számos helyre elvitték a rimóci dalokat, táncokat.

Fotó: nool.hu

Kobele Andrásné néhány éve átadta a csoport vezetését Paluchné Percze Piroskának, aki azóta a férjével együtt szervezi a csoport életét. Természetesen időközben voltak, akik koruknál fogva abbahagyták a szereplést, viszont fiatalok is csatlakoztak hozzájuk.

Paluch Norbert elmondta: Kobela Andrásné szellemiségében folytatják tovább a munkát, bár a nevük Rimóci Folklór Manufaktúrára változott.

Családias hangulatban

Paluch Norbert kifejtette: a rimóci szó a működési területükre utal, a Folklór pedig a tevékenységükre, hogy ápolják a hagyományokat. A Manufaktúra pedig a családias jelleget jelzi. A húszfős csoport zászlajára tűzte a rimóci hagyományok éltetését. Jó kapcsolatot alakítottak ki a helyi Rezesbandával, akikkel gyakran közös műsort is adnak. A falu vezetője is támogatja a munkájukat, így megkapták a Hagyományok Házát, ahol heti rendszerességgel próbálnak. A Rezesbanda szintén ott gyakorol. A rimóci rendezvényeken kívül számos helyen felléptek már, most pedig a nagylóci szüretire készülnek, de Nógrádsipekről is kaptak meghívást, aminek természetesen eleget is tesznek. A csoport tagjai azt vallják, kötelességük a hagyományok ápolása, mindemellett dalaikkal, táncaikkal a közönséget is szórakoztatják.

https://www.nool.hu/helyi-kultura/2022/08/dalokkal-es-tancokkal-is-eltetik-a-hagyomanyokat-rimocon

Scroll to Top