Dobj a kockával és kerüld el a börtönt!

“Kerékpárján fent ülve és ezt hajtva úgy vett részt a közúti közlekedésben, hogy annak csomagtartóján szállította a L. Rolandot.” – 10 ezer forint helyszíni bírság. “Nevezett személy kerékpárján úgy közlekedett, úgy vett részt a közúti közlekedésben, hogy az irányjelzés szabályát megszegte, nem irányjelzett.” 10 ezer forint helyszíni bírság.

Ezek az idézetek egy Észak-Kelet Magyarországi kistelepülésen rendszeresen megbírságolt szabálysértők iratanyagából származnak. Voltál már ehhez hasonló helyzetben? Úgy kanyarodtál a bringádon, hogy nem jeleztél a kezeddel? Este hazavitted a barátod a csomagtartón utazva? Megszegted a törvényt, így ha megállít a rendőr egy dobásod van: fizetsz vagy bevállalod a szabálysértési eljárást. Te mit választanál?

Ha aláírod, elismered, hogy elkövetted a szabálysértést és nem fellebbezhetsz később a bírság ellen. Sőt, ha az elmúlt 6 hónapban már volt szabálysértésed, akkor akár 70 ezer forintra is bírságolhatnak. Ügyfeleinknek ez mindennapos rutin. Így lesz börtönbüntetés abból, hogy hiányzott a bringáról a csengő, toltad a biciklit a járdán vagy a csomagtartón túlnyúló dobozt, esetleg a haverodat szállítottad. Ha valakit ugyanis megbírságolnak egy szabálysértés miatt, akkor három lehetősége van: kifizeti a bírságot, leüli a bírságot a börtönben (5000 Ft-bírságonként egy nap elzárásban), vagy ledolgozza a bírságot közérdekű munkával. A mi ügyfeleink részére, akik mélyszegénységben, nehéz körülmények között élnek, vagy sok esetben hajléktalanok, a szabálysértési bírság kifizetése komoly problémát jelent. Ilyenkor jó lehetőség lenne annak közérdekű munkára váltása- ez azonban egy bonyolult adminisztratív procedúra, melyről gyakran nem kapnak világos tájékoztatást a hatóságoktól.

Ha viszont nem írod alá a helyszíni bírságot, szabálysértési eljárás indul ellened: akár azonnal magukkal vihetnek a rendőrségre, de egyúttal részletesen cáfolhatod is, amivel vádolnak, tanúkat hívhatsz be. Ha bűnösnek találnak, fellebbezhetsz a döntés ellen.

Az Utcajogász dobókockája segíti kifejezetten a sérülékeny csoportba tartozó embereknek közérthető módon elmagyarázni, hogy mit tehetnek a helyszíni bírság esetén. Ha te is ilyen csoportokkal dolgozol és szükséged lenne a kiadványra, írj nekünk az utcajogasz@gmail.com címre.

De úgyis mindenki aláírja.

Ügyfeleink közül sokan még akkor is aláírják a bírságot, ha nem követték el a szabálysértést. Miért? Mert a helyszíni bírság nyomtatványa nehezen érthető, és a rendőrség szóbeli tájékoztatása gyakran nem közérthető.

Szabálysértési bírságot kisebb súlyú cselekményekért szabnak ki, véleményünk szerint nem indokolt ezeket az elkövetőket börtönbe zárni – szemben a súlyos bűncselekményeket elkövető emberekkel. Ahelyett, hogy valakit börtönbe zárnak, mert nem fizette ki a bírságot, sokkal jobb, ha ledolgozhatja azt. Állatkerti gondozóként, utcát vagy parkot takarító munkásként sokkal hasznosabb a társadalom számára, mintha börtönben ül. Ezért az Utcajogász Egyesület készített egy tájékoztatót, mely segít a sérülékeny csoportba tartozó embereknek (mélyszegénységben élőknek, hajléktalanoknak) közérthetően elmagyarázni, hogy mit tehetnek helyszíni bírság esetén.

Az Utcajogász dobókockája segíti kifejezetten a sérülékeny csoportba tartozó embereknek közérthető módon elmagyarázni, hogy mit tehetnek a helyszíni bírság esetén. Ha te is ilyen csoportokkal dolgozol és szükséged lenne a kiadványra, írj nekünk az utcajogasz@gmail.com címre.

(Forrás: www.civilhirugynokseg.hu)

Scroll to Top