Édes élet: 23. alkalommal rendezték meg a nemzetközi méhésztalálkozót Gyarmaton

Szombaton délelőtt 23. alkalommal rendezték meg Balassagyarmaton az Ipolymenti Nemzetközi Méhésztalálkozót. A szakmai és egyéb programok mellett a Palóctáj Mézlovagrend két új tagot avatott lovaggá.

Fotó: nool.hu

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ kamaratermében a hagyományokhoz híven ünnepi műsorral vette kezdetét a találkozó. Lévárdi Beáta művésztanár népdalos növendékei, Makrai Dorottya és Suba virág előadadásában népdalcsokrokat hallhattunk. 

Ezt követően Diósi László, a Palóctáj Méhész Egyesület elnöke nyitotta meg a méhésztalálkozót és köszöntötte a résztvevőket. Beszédében a találkozó közös pontjaira tért ki, ami lehet a barátság, a mézfogyasztás, az egészség megőrzésének értéke, amelyet mind a jelenlévő termelők és fogyasztók is képviselnek.

– Az esemény segít felkészülni az évre, és arra, hogy hogyan tudjuk sikeresen gondozni a méheinket és a természet kincsét elnyerni tőlük – mondta az egyesület elnöke. A méhésztalálkozó  társszervezőinek nevében Kovács Barnabás, az Ipolyszakállasi Méhész Szervezet elnöke is köszöntötte a jelenlévőket.

Ezt követően Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere a házigazda város nevében elmondta, hogy Nógrád megyében országosan is a legmagasabb a méhészek száma az agrártevékenységen belül. 

– Büszke vagyok arra, hogy Balassagyarmat ad otthont a legnagyobb megyei agrárrendezvénynek, ahol a felvidéki testvéreink is jelen vannak– tette hozzá a polgármester. Következő felszólalóként Csáki Balázs, a Nemzeti Agrár Kamara Nógrád Vármegyei Szervezetének elnöke osztotta meg gondolatait a találkozóhoz kapcsolódóan. Beszélt a méhészet nehézségeiről  a háború árnyékában, rávilágított arra, hogy a tavalyi év mézét még a jelenlévők sem értékesítették.

– Ez egy jelentős probléma, ami az agráriumot érinti és nagy kihívást jelent, ezért most fontos az összefogás – emelte ki Csáki Balázs. 

A 2022-es év mézkirálynője, Mohácsi Klaudia és az udvarhölgy, Márkusi Kitti is bemutatkozott az eseményen.

Diósi László az egyesület életének változásairól is beszámolt: Szandai József nagymestert Várszögi Balázs váltotta. A Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület nevében, dr. Barna Róbert főorvosnak és Fekete Józsefnek, az egyesület titkárának, Nógrád megyei szaktanácsadójának elismerő és köszönő oklevelet adott át több évtizedes munkájukért az egyesület elnöke.

A beszédeket követően a színpadra vonultak a Palóctáj Mézlovagrend  tagjai, ahol kezdetét vette a lovággá avatási ceremónia és az eskütételek. A lovagrend új tagja Fodor Csaba és ifj. Valent János lett, akik mindketten sokat tettek a méhészet és a magyar méz népszerűsítésének érdekében.

A méhésztalálkozó a meghirdetett szakmai programokkal, kiállítókkal, vásárral, játszóházzal és a rajzpályázat eredményhirdetésével folytatódott. – A mézescsupor rajzpályázatra 1778 pályamű érkezett, óvodás kortól a középiskolás korig bezárólag az ország és a határon túli régiókból is. 32 díjazottunk van és 150 oklevelet adunk át– mondta el portálunknak Diósi László. A szakmai előadásokról kiemelte, hogy a mézlovagrendek bemutatásáról és a következő évek támogatási lehetőségeiről, valamint a méh egészségügyről szólnak. 

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2023/03/edes-elet-23-alkalommal-rendeztek-meg-a-nemzetkozi-mehesztalalkozot-gyarmaton

Scroll to Top