Egyesület is alakult a szúpataki kontyolt nyeregtetős házak megmentéséért

Szúpatakon, Bátonyterenye egyik legkisebb településrészén már kevesen élnek, azonban a helyieknek és az innen elszármazottaknak is fontos, hogy megőrizzék hagyományaikat és épített örökségüket. A hollókőihez hasonló palóc kontyos házak megmentéséért, a városrész felvirágoztatásért egyesület alakult, ami az önkormányzattal együttműködve tevékenykedik.

Az Aszú-völgyi Palócok Térségfejlesztő, Hagyományőrző és Turisztikai Egyesület öt évvel ezelőtt alakult. A tagok közül életvitelszerűen kevesen élnek már a városrészen, azonban szívügyüknek tekintik a palóc kontyos házak megmentését. 

A Szúpatakon található épületek Hollókő házaival egyidősek. Az evangélikus templom környékén hét ház áll, ezek közül van, amelyikben még élnek, és vannak lakatlanok is. Ez utóbbiból 3 ház van jelenleg egyesületünk tulajdonában – tájékoztatott Viczián László elnök.

Mint mondta, az első ingatlant Zichy László ajándékozta a szervezetnek, aki a 80-as években vásárolta meg azt. Az úr Szentkúton, a ferences szerzeteseknél tanult, innen a kötődése a helyhez. Egy alkotóházat tervezett kialakítani az épületben, amelynek a felújítási építészeti terveit is az egyesületnek adta, mivel a Somogy megyei Nágocson visszakapta a Zichy család egyik kastélyát, amelynek renoválásában részt vesz. 

Szúpatak távolsága a Nemzeti Kegyhelytől mindössze 800 méter, a remetebarlangot rejtő, Meszes nevű hegy másik oldalán található. A közeli erdők remek túrázási lehetőséget biztosítanak, csodálatos kilátással a Mátrára, így az idelátogató turisták számára szeretnénk egy pihenőhelyet kialakítani. Mindezt a környezet rendezésével, a palóc hagyományok őrzésével, a népi építészeti emlékek felújításával tervezzük – fogalmazott Viczián László, aki azt is hozzátette:

A tulajdonunkban lévő házak közül az egyikben egy palóc konyhát, a másikban falusi szálláshelyet, a harmadikban pedig Zichy úr nyomán, egy alkotóházat szeretnénk létrehozni szövőszékekkel. Folyamatosan keressük a pályázati lehetőségeket, működésünket a személyi jövedelemadó felajánlható egy százalékából, önkormányzati támogatásból, illetve a tagok adományaiból finanszírozzuk.

Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere arról számolt be, hogy 2010-ig Szúpatak méltatlanul elfeledett része volt a városnak. Ezen igyekezett változtatni a jelenlegi városvezetés különböző infrastrukturális fejlesztések megvalósításával. Utak aszfaltozásával, felújításokkal, egyebek mellett a ravatalozó korszerűsítésével teszik élhetőbbé a településrészt. 

Nagyon jó és összetartó közösség található Szúpatakon, akik sokat tesznek a helyi értékek védelméért, lakókörnyezetük rendezéséért. Kevesen élnek már itt, de fontos számukra hagyományaik és épített környezetük megóvása – hangsúlyozta Nagy-Majdon József.

A városvezető hozzátette:

-A városrész hasonló kondíciókkal rendelkezik, mint Hollókő. Bátonyterenye legkülönlegesebb gyöngyszemei az itt található palóc kontyos házak, amelyek megmentésében az önkormányzat lehetőségeihez mérten együttműködik az egyesülettel. Hozzátette: mindezeken túl különböző rendezvényekkel is igyekeznek bekapcsolni Szúpatakot a város vérkeringésébe. A koronavírus-járványt megelőzően itt tartották a városi szüreti mulatságot, legközelebb, február 25-én pedig falusi disznótorost szerveznek.

Önkéntes munkára buzdítanak, értékeket védenek

Az Aszú-völgyi Palócok Térségfejlesztő, Hagyományőrző és Turisztikai Egyesület 2016-ban tíz taggal alakult. A legfontosabb feladatuknak a palóc kontyos házak megőrzését és a település rendezését tartják. 

A város önkormányzatával hosszú távú együttműködési megállapodást kötöttünk, ennek értelmében támogatják céljainkat, amit az azóta eltelt idő is igazolt – tájékoztatott Viczián László, aki azt is hozzátette, hogy az elmúlt években rendszeresen tartottak faluszépítő rendezvényt, önkéntes munkával kaszáltak, több konténer szemetet szedtek össze, amit az önkormányzat szállíttatott el.

Mint mondta, felvették a középiskolákkal is a kapcsolatot, két gimnáziummal van a közösségi szolgálat fogadására együttműködési megállapodásuk, ugyanis szeretnék a gyerekeket is bevonni az önkéntes munkába. Szívesen fogadják adószámukra a bevalláskor felajánlható egy százalékokat is.

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2022/02/egyesulet-is-alakult-a-szupataki-kontyolt-nyeregtetos-hazak-megmenteseert

Scroll to Top