Esküt tettek az ifjú polgárőrök Balassagyarmaton: harcolnak a biztonságért

A Balassagyarmati Honvédelmi Sportközpont a Nógrád Vármegyei Polgárőr Szövetséggel közösen az ifjú polgárőrök avatása és a létesítmény megnyitásának a második évfordulója alkalmából Ifjú Polgárőr- és Családi Napot rendezett szombaton a honvédelmi sportközpontban. A rendezvényen 43 ifjú polgárőr tette le az esküjét.

Fotó: Honvédelmi Sportközpont – Balassagyarmat facebook

Az eseményen Bozó Tibor nyugállományú altábornagy köszöntötte a megjelenteket. Ebben kiemelte, a balassagyarmatival együtt összesen öt honvédelmi sportközpont van az országban, azonban az a cél, hogy minden vármegyében legyen egy ilyen létesítmény. Kihangsúlyozta továbbá, hogy a sportközpont a sajátos eszközeivel be tudja vonzani az ifjúságot, a kadét programban résztvevőket, illetve a nőket és a férfiakat is egyaránt. 

– Akár a hazafias honvédelmi nevelés a kadétok vonatkozásában, akár a lövészet különböző szakágai – ami már kedves a szívünknek, hiszen egészséges militáris dolog, illetve a küzdősportokban és a fitnesz programokban is élen járunk. Nagyon örülünk annak, hogy a sportközpont kihasználtsága ilyen jó – fogalmazott Bozó Tibor.

Mindannyian részesei vagyunk a nemzeti biztonságpolitikának 

Ezt követően Balla Mihály országgyűlési képviselő vette át a szót, aki beszédében felidézte, hogy több mint másfél évtizedig volt a Parlament NATO delegációjának a vezetője, jelenleg pedig ennek a szervezetnek a védelmi ügyeivel, illetve biztonság politikával foglalkozik. Beszédében rámutatott arra, hogy a világon jelenleg 28 háború zajlik. Azonban szerinte a legfontosabb, hogy minden országnak abban mérhető az ereje, ha meg tudja szervezni a saját nemzeti biztonsági ügyeit, kérdéseit és programjait. Hazánkban pedig ebbe a színes palettába beletartoznak, a Magyar Honvédség mellett a rendőrök, a katasztrófavédelem tűzoltói, a polgárőrök és a speciális mentőszervezetek is. 

– Mindannyian valamilyen szempontból részei vagyunk ennek a nemzeti biztonságpolitikának és annak a programnak, ami arról szól, hogy Magyarország egy erős biztonságos ország legyen. Ebben pedig nagyon sok feladata van azoknak, akik ezt hivatásként vállalják vagy akár önkéntesként is – mondta az országgyűlési képviselő.

Átlagosan 160 ifjú polgárőr tevékenykedik szűkebb hazánkban

Végül Vass Miklós, a Nógrád Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke szólt a jelenlévőkhöz. 

– A polgárőrségnek nagy feladata az ifjúság bevonása a bűnmegelőzésbe és úgy érzem, hogy ezt Nógrád vármegyében kiemelkedően is végrehajtjuk. Átlagosan 160 ifjú polgárőrünk van, de már az általános iskolában is elindult az apró polgárőr képzés – mondta Vass Miklós, hozzátéve, hogy a Palóc Ringen lehetőség van akár közlekedési, akár bűnmegelőzési feladatoknak a képzésére és elvégzésre. Az iskolákban pedig a polgárőr pedagógusok segítségével kiemelten foglalkoznak a fiatalokkal. Emellett szintén kiemelt feladatuk még a hazafias nevelés, illetve az ifjú polgárőröknek rendszeresen tartanak pályaorientációs táborokat, ahol minden hivatásos szerv bemutatkozik. 

A beszédek után a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum (NVSZC) Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola 26 tanulója, valamint 17 városi és környékbeli intézmény diákja tette le az ifjú polgárőrök esküjét és vehette át a polgárőr igazolványát.

A nap további részében számos program várta az érdeklődőket. A résztvevők egyebek mellett megtekinthették a Nógrád Vármegyei SZC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola kadétjainak önvédelmi bemutatóját, valamint különböző felszereléstechnikai bemutatókat is. Továbbá az eseményen a Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár a PzH2000 önjáró löveget és a Gidrán harci járművet is bemutatta. 

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2024/04/eskut-tettek-az-ifju-polgarorok-balassagyarmaton

Scroll to Top