Évértékelő ülését tartotta meg a napokban a Salgótarjáni Civil Fórum

Eredményesnek értékelték a tavalyi évet

Évértékelő ülését tartotta meg a napokban a Salgótarjáni Civil Fórum. Az eseményen a hagyományoknak megfelelően átadták a „Civilek a városért” díjat is annak a szervezetnek, amely az előző esztendőben a legtöbbet tette a civil társadalom fejlődésért. Ezen túlmenően a résztvevők meghallgathatták a Salgótarjáni Civil Kerekasztal éves beszámolóját is, amelyből egyebek mellett kiderült, hogy a szervezet a munkáját a munkaterv szerint végezte, s célkitűzéseit sikeresen teljesítette. A rendezvény a hagyományoknak megfelelően egy rövid zenés és irodalmi műsorral kezdődött, amelyben közreműködtek a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Kanizsai Dorottya Szakközépiskola és Szakiskola diákjai és Barna Terézia pedagógus.

Ezt követően Dániel Zoltán alpolgármester köszöntötte a megjelent civil szervezetek képviselőit. Beszédében kiemelte: nagyjából egy éve választották meg az új civil kerekasztalt, illetve annak új elnökét. S ez az egy esztendő nagyon tartalmas volt, hiszen számos civil kezdeményezésű program és rendezvény gazdagította a lakosság mindennapjait. Az alpolgármester megköszönte minden civil szervezetnek azt a munkát, amit a város lakosságért végeznek, segítve az önkormányzatot, a hátrányos helyzetűeket, illetve az idősebb korosztályok képviselőit.

A program az elismerések átadásával folytatódott, amelyben közreműködött Bódi Györgyné, a Salgótarjáni Civil Kerekasztal vezetője és dr. Diósiné Taracsák Judit, a Salgótarjáni Civilekért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke. „Civilek a városért” díjat vehetett át a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Nógrád Megyei Szervezete kiemelkedő közéleti tevékenységéért, amellyel hozzájárult a város civil társadalmának sokszínű, hatékony működéséhez és folyamatos fejlődéséhez. Továbbá a Salgótarjánban végzett kiemelkedő civil munkáért emléklapot adtak át a Balassi Bálint Megyei Könyvtár kollektívájának, a Bányász- Kohász Dalkörnek, valamint a Vakok és Gyengén látók Nógrád Megyei Egyesületének.

Az ülés a Salgótarjáni Civil Kerekasztal (SCK) éves beszámolójával fejeződött be, amelyben az elvégzett feladatok kapcsán Bódi Györgyné elnök elmondta: célul tűzték ki a SCK társadalmi kapcsolatainak kiszélesítését, amit sikerült is elérni a különböző együttműködési megállapodások aláírásával (Balassi Bálint Megyei Könyvtár, Salgótarjáni Civilekért Közhasznú Alapítvány, Civil Információs Centrum, Mozgáskorlátozottak Egymást Segítők Egyesülete).

A kerekasztal tagjai egész évben arra törekedtek, hogy kapcsolatuk a civil szervezetekkel folyamatos legyen. Ezt a kölcsönös információcsere, programok elküldése, egymás rendezvényeinek meglátogatása jellemezte. A civilek a bőség kosarával rendelkeztek 2015-ben a programokat illetően. Sokszor torlódtak is ezek a rendezvények, s hatásuk, vonzásuk ezért nem könnyen mérhető. Tájékozódásukat segítették a meghívók nyomtatott és elektronikus formában, a „Tarjáni Műsor”, illetve a civil szervezetek honlapjai. A SCK arra is törekedett, hogy képviseltesse magát jelentős önkormányzati rendezvényeken, nemzeti és egyben városi ünnepségeken.

Zárásként Bódi Györgyné kitért arra, hogy természetesen gondjaik is vannak. Ugyanis küszködnek a kapcsolattartás nehézségeivel, a civilek bezárkózásával, a civileket érintő rengeteg adminisztrációs teher elkedvetlenítő hatásával, az idősödés problémájával, a Nemzeti Együttműködési Alap pályázati nyerteseinek szűk körével, az egy százalék merítési lehetőségeinek beszűkülésével, illetve a szponzorok és támogatók csökkenésével. Összegezve munkájukat, eredményesnek értékelik azonban a tavalyi esztendőt, s egyben látják az előrelépés további lehetőségeit is zárta szavait.

Bódi Györgyné, a Salgótarjáni Civil Kerekasztal elnöke

Bódi Györgyné, a Salgótarjáni Civil Kerekasztal elnöke

http://nhc24.hu/2016/04/eredmenyesnek-ertekeltek-a-tavalyi-evet/

(Forrás: www.nhc24.hu)



Scroll to Top