Fiatalok mozgósításáért járt az elismerés – átadták az év Nógrád megyei civiljeinek díjait

A Vitalitás Sportegyesület lett a 2021-es év civil szervezete Nógrád megyében, a közönségdíjat pedig a Nógrád Táncegyüttes érdemelte. A Nógrád Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ által meghirdetett díj odaítélésénél az volt a legfontosabb szempont, hogy milyen sikerrel tudják megszólítani és bevonni munkájukba a fiatalokat a civil szervezetek.

Fotó: nool.hu

Idén második alkalommal ítélték oda a Nógrád Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ által meghirdetett „Az év Nógrád megyei civil szervezete” díjat kedden a megyeszékhelyen. 

– Az elmúlt évben az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület vehette át az elismerést a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet kezelésében tanúsított munkájáért – fogalmazott Tolnai Sándor, a szolgáltató központ szakmai munkatársa. – Amikor a 2021-es év díjazottjairól döntöttünk az volt az elsődleges szempont, hogy a szervezetek milyen sikerrel tudják bevonni a fiatalokat a civil életbe. 

Mint mondta, a kitüntetésre kilenc Nógrád megyei egyesület pályázott, amelyek tevékenységi körük szerint igen színes palettát képviselnek, és az általuk végzett munkáért valamennyien elismerést érdemelnek. Az indulókat az egyik közösségi oldalon megosztott posztban ismerhették meg az emberek, akik szavazhattak a szervezetekre. A legtöbb voksot, összesen 1800-at, a Nógrád Táncegyüttes kapta, így közönségdíjasok lettek. A kitüntetést és az azzal járó 100 ezer forintot tegnap vehették át az átadóünnepségen. Az év Nógrád megyei civil szervezete pedig a balassagyarmati Vitalitás Sportegyesület lett. A díj mellett 150 ezer forintot is kapott az idén fennállásának 31. évfordulóját ünneplő, nyolc szakosztállyal működő szervezet. 

– A civil szervezetek az önkéntességről és a tenni akarásról szólnak, ezért mindenki, aki részt vállal azok munkájából, megérdemli az elismerést – fogalmazott dr. Kecskés Péter, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának vezetője, hozzátéve: – A szervezetek működéséhez, az általuk szervezett programok megvalósításához anyagi források szükségesek. Ezen a területen jól mutatja az előrelépést, hogy amíg 2010-ben 144 milliárd forintos hazai és európai uniós támogatás állt a szervezetek rendelkezésére, addig 2020-ban már 400 milliárd forintból gazdálkodhattak. 

A főosztályvezető kitért arra is: ugyancsak égető kérdés az egyesületek és alapítványok életében, hogy a napjainkban szívvel-lélekkel végzett munkát át tudják-e adni a következő generációnak, lesz-e, akik tovább folytatják a megkezdett munkát. Ezért nagyon fontosak azok a lépések, amivel a fiatalokat bevonják a közösségi életbe. 

– Nógrád megye jövője a családokra és a helyi közösségekre épül. Az határozza meg a következő évtizedeket, hogy a fiatalok össze tudnak-e fogni szűkebb hazánk fejlődéséért – hangsúlyozta dr. Bablena Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke. 

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2022/05/fiatalok-mozgositasaert-jart-az-elismeres-atadtak-az-ev-nograd-megyei-civiljeinek-dijait

Scroll to Top