Fúvósok serege lepte el a 100 éves Salgótarján belvárosát

A megyeszékhely adott otthont a Bányász-Kohász Fúvószenekarok Országos Találkozójának szombat délután, melyre nem csak országból, hanem még a határon túlról is érkeztek együttesek.

Fotó: nool.hu

Salgótarján várossá nyilvánításának 100. évfordulója alkalmából rendezték meg a Bányász-Kohász Fúvószenekarok Országos Találkozóját szombaton. Az ünnepélyes megnyitóra a Dr. Förster Kálmán Emlékparkban került sor, majd menetzene és mazsorettes felvonulás kíséretében vonultak át a résztvevők Salgótarján főutcáján keresztül a zenekarok bemutatkozó hangversenyének helyszínt biztosító Múzeum térre.

Gálné Horváth Mária, a 144 éves Kohász Művelődési Központ Egyesület elnöke ünnepi köszöntőjében kifejtette: amikor a bányász és a kohász szakmát említjük, a vidékünkön élők Salgótarján dicső múltjára és történelmére gondolnak. Az iparvállalatok azonban nem csupán a város gazdasági alapjait teremtették meg, hanem létrehozták a település kulturális, zenei gyökereit, majd később az intézményeit is.

– Köztudott, hogy a nehéziparra épített völgyvárosunkkal a rendszerváltás nem bánt kesztyűs kézzel. A nagyvállalatok megszűnésével a kulturális és a közösségi élet támogatottsága is jelentősen leszűkült, ám a zenészek a nehéz helyzet ellenére megtalálták az összetartozás hídját és még ma is muzsikálnak sokak örömére – fogalmazott Gálné Horváth Mária.
Hozzátette: a hétvégi salgótarjáni találkozót egy nyertes minisztériumi pályázatnak, a Területi Művelődési Intézmények Egyesületének és a helyi önkormányzat köszönhették.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere az országos találkozót megnyitó beszédében elmondta, hogy korábban szinte nem volt olyan bányásztelepülés, amelyiknek ne lett volna fúvószenekara. Így volt ez a megyeszékhelyen is. A bányászathoz köthető megemlékezések, vagy a május elsejei zenés ébresztők máig elképzelhetetlenek nélkülük. Működésüket szakmai sikerek és elismerések övezik, az önkormányzat pedig anyagilag és erkölcsileg is támogatja a hagyományőrző művészeti tevékenységet. 

– A városunkba meghívott zenekarok a magyar fúvószenei hagyományok jeles továbbvivői. Megismertetik a fúvószenei kultúrát és megszerettetik a szabadtéri muzsikálást – szögezte le beszédében a polgármester. 

Az eseményen öt fúvószenekar vett részt: képviseltette magát Gyöngyös, Erdély, Mosonmagyaróvár, Miskolc és Salgótarján. A fúvósok mellett fellépett a rendezvényen a helyi Bányász-Kohász Dalkör és a Mihálygergei Mazsorett- és Társastánccsoport is. A fellépők egy-egy koncerttel örvendeztették meg a közönséget és elhangzott egy különleges dal is. Ez utóbbit a nógrádi megyeszékhely várossá nyivánításának századik évfordulójára írták, és a Salgótarjáni Bányász-Kohász Fúvószenekar, valamint a Bányász-Kohász Dalkör adta elő koprodukcióban.

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2022/06/fuvosok-serege-lepte-el-a-100-eves-salgotarjan-belvarosat-fotok

Scroll to Top