Gazdájukat keresik…

Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang- és fényhatásai miatt sokkos pánikba eshetnek a kutyák. Egy magából kifordult állat félelmében akár támadhat, haraphat, de a leggyakoribb, hogy elszökik otthonról. Nógrád megyében is számos példa volt minderre. Lapunk ezzel kapcsolatban felkereste a bátonyterenyei „Gazdit és otthont” Közhasznú Alapítványt, valamint Paróczai Katalint, a salgótarjáni állatvédelmi járőrszolgálat üzemeltetőjét, hogy információt kérjen arról, milyen „károkat” okoztak tavaly, illetve már idén is a pirotechnikai termékek.

Sok kóborló kutya soha többé nem kerül haza. Egy kis odafigyeléssel megelőzhető lehetne, hogy a szilveszteri petárdázás miatt nagyobb bajok ne legyenek – írják az állatvédők, akikhez a tavalyihoz képest országosan már az első nap jóval több – a szilveszteri petárdázások miatt – otthonról elkóborolt állatról érkezett bejelentés.

gazdájukat keresik

Kérdésünkre Tóth István, a „Gazdit és otthont” Közhasznú Alapítványt elnöke elmondta: szervezetük elsősorban Bátonyterenye és környéke kóbor állatain próbál segíteni, önkéntesek bevonásával. A jószágok ideiglenes befogadó helyen vannak elhelyezve Salgótarjánban. Azt is megtudtuk tőle, hogy a napokban két kutyát találtak meg: az egyiket Rákóczibányán, a másikat pedig Bátonyterenyén. Fényképet készítettek róluk, feltették a közösségi oldalra és várják, hogy rájuk találjanak a gazdák.

Hangsúlyozta továbbá, nagyon fontos, hogy az ebekben chip legyen, mert az által az állatorvos azonosítani tudja az adott négylábút, ők pedig megtalálják a jogos tulajdonosát.

Mindezek után Paróczai Katalin is kifejtette: szilveszter óta folyamatosan érkeztek hozzájuk bejelentések, és ez az állapot még pár napig tartani is fog. Összesen hat szökött kutyáról van tudomásuk, ebből öt az állatvédelmi járőrszolgálat segítségével már meg is találta gazdáját, mert volt bennük chip. Egy három hónapos tacskó keverék, kan kiskutya – amely nem rendelkezett chippel – még most is keresi szerető tulajdonosát. Őt december 31-én találta meg egy saját ebét sétáltató házaspár. Aki keresi az elkóborolt ebet, az Paróczai Katalinnal minél előbb vegye fel a kapcsolatot, mert már csak néhány napig maradhat náluk a jószág!

A járőrszolgálat üzemeltetőjétől azt is megtudtuk még, hogy 14 napot várnak, aztán a kutyát beoltatják, chipeltetik, majd új gazdát keresnek neki. Egyéb más talált állat esetében is ugyanez az eljárás.

Engedtessék meg, hogy egy idézettel zárjam cikkemet! James Herriot szerint: „Bárcsak megértenék az emberek, hogy az állatok ugyanolyan kiszolgáltatottak, s ugyanúgy függenek tőlünk, mint a gyerekek; ezt a gyámságot ránk ruházták.”

Gerhát Karina

(Forrás: www.nhc24.hu)

Scroll to Top