Gólyalábas hujákolók szórakoztatták a farsangi seregletet Rétságon

A Hórihorgas Hujákolók magasba szökő alakja a gólyaláb tetejéről tekintett le a gyerekekre, miközben földhöz ragadt társával együtt különféle énekes-rímes mondókákkal szórakoztatta a köréje gyűlt gyermekseregletet – történt mindez szombaton, kora délután Rétságon, a Kereplő Néptánc Egyesület télbúcsúztató ünnepségén.

Fotó: nool.hu

A nyugat-nógrádi város néptáncosai hosszú évekre visszanyúló hagyományként köszöntik a farsang utolsó, farokba kunkorodó, hamvazószerda előtti idejét. Ilyenkor rendszeresen látványos felvonulás indul el a település északi végén lévő dombról, hogy aztán a művelődési központ melletti nagyparkolóban vijjogva-kiáltozva égessék el a leghidegebb évszakot jelképező kiszebábot.

Idén mintegy három-négy tucatnyi ember, óvodás és általános iskolás gyermekek, szüleik és nevelőik, családtagjaik közepette indultak el a Mező utca torkolatától. Az élen a gólyalábas fickó haladt, mellette a nagy méretű királypofát ábrázoló figura haladt, és természetesen a népes társaságban is akadt megannyi maszkarás, pirosra festett arcú legények és leányok, népviseletes szépségek.

„Itt a farsang, itt a bál, keringőzik a kanál…”

Amikorra odaértek a nagyparkolóba, záródott a gyűrű, a résztvevők keretet alkottak, közéjük topogott be a gólyalábas mutatványos, és társával együtt megidézték mindazt a falusi hangulatot, ami a farsangi időszak nélkülözhetetlen kelléke. Incselkedtek a fiatalasszonyokkal, kedveskedtek az apró lányoknak, és sok-sok olyan dalt énekeltek, amit az óvodások, illetve iskolások az intézményi foglalkozások során is rendszeresen hallhatnak-gyakorolhatnak, mint például az „Itt a farsang, itt a bál, keringőzik a kanál…” kezdetű nóta.

A nap hátralévő részében természetesen meggyulladt a szalmabábu, majd végezetül a Folt együttes kíséretében harsány néptáncos vigasság zárta a tavaszköszöntő rendezvényt.

https://www.nool.hu/helyi-kultura/2024/02/golyalabas-hujakolok-szorakoztattak-a-farsangi-seregletet-retsagon

Scroll to Top