Harminc településről érkeznek népviseletbe öltözött bálozók Rimócra

Első alkalommal szervezi meg a Nógrád vármegyei viseletes bált a Rimóci Folklór Manufaktúra közössége október 21-én, szombaton. A rendezvény célja, hogy egy mulatság keretében egybegyűjtse szűkebb hazánk parasztöltözeteit viselő, őrző, ápoló, illetve készítő egyéneit, közösségeit.

Fotó: nool.hu

A Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjas fotósának, Mohos Zsófiának az ötletéből kiindulva a Rimóci Folklór Manufaktúra közössége első ízben rendezi meg Rimócon a Nógrád vármegyei viseletes bált október 21-én.

– Népviseletünk tartalmaz minden olyan elemet, ami a mából kiveszni látszik. Szűkebb hazánkban egyedülálló módon sokszínű az az érték, amely a települések lakosai által máig megtartott parasztviseletben rejlik. A palóc néprajzi csoport nógrádi falvai több mint egy tucat viseletcsoportba sorolható, évszázados értékekkel rendelkeznek. Nem egy közölünk napjainkban is organikusan változó, s épp ezért élő népviseleti dialektust alkot. Ilyen a számos Nógrádikum díjjal kitüntetett Rimóc is – mondta el portálunknak Paluch Norbert etnográfus, a rendezvény főszervezője.

A népviselet szokás – a szokás meg erkölcs, így hangzik a rendezvény mottója, amelynek küldetése, hogy egy mulatság keretében egybegyűjtse a vármegye parasztöltözeteit viselő, őrző, ápoló, készítő egyéneit, közösségeit.

– Bízunk benne, hogy olyan kapcsolatok, barátságok születnek majd, amelyek tovább erősíthetik a nemzeti, a palóc és a települési identitásokat. A bálra a hátáron túlról is érkeznek palóc viseletesek, így idei díszvendégünk Kartal és a felvidéki Kéménd lesz – részletezte Paluch Norbert.

Hangsúlyozta továbbá, hogy jövőbeni célként a Trianon által kettészakított történelmi Nógrád kulturális összekapcsolását tűzték ki, hiszen a viseleti dialektusokat nem tudta elválasztani a térképasztalon meghúzott vonal sem.

Rimóc 30 település több mint 100 viseletbe öltözött bálozóját látja vendégül a Vincze Barna Sportcsarnokban. A rendezvény fővédnöke Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke. A muzsikát a házigazgda Rimóci Rezesbanda, valamint a Folt Népzenei Együttes, Konrád Viktor dudás és Holecz Attila báli zenész szolgáltatja majd.

A rendezvényre csak a meghívott és a regisztráció által visszaigazolt települések viseletes képviselői léphetnek majd be. 

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2023/10/harminc-telepulesrol-erkeznek-nepviseletbe-oltozott-balozok-rimocra

Scroll to Top