Hátrányos helyzetű társadalmi csoportok munkaerő-piaci integrálását segítették a határon átnyúló projektben

A szlovák-magyar határrégió közös területi kihívása erőteljes hatást gyakorol mindkét ország állampolgáraira, intézményeire és gazdaságára egyaránt. A határrégióban jellemző a tartós munkanélküliség, ugyanakkor a térségben megjelent a munkaerőhiány is.

Fotó: 3100.hu

Ennek mérsékléséhez hozzájárulva a hátrányos helyzetű munkanélküliek egy munkaerőpiaci felkészítésen vettek részt a Szív a Szívért Alapítványnak, mint főpályázónak köszönhetően, akik az általuk kidolgozott gyakorlatorientált módszertant adták át a PRACOV n.o. szervezet részére. Az együttműködés Hátrányos helyzetű társadalmi csoportok munkaerő-piaci integrálása címmel, az R2-M3 – Munkára készen elnevezésű projekt keretében valósult meg.

Az alapítvány felkészített 5 szlovákiai szakembert a projektpartner, a PRACOV n.o. civil szervezetnél, ennek érdekében egy magyarországi, 8 fős pilot csoporton keresztül bemutatta az elméletet, illetve a gyakorlati módszereket is. Ezt követően a partnerek a célcsoporttal kapcsolatos eddigi tapasztalataik, tudásuk alapján közösen fejlesztették tovább a módszert. A szlovákiai határrégióban összesen 40 főt készítettek fel – csoportonként 10 fővel, összesen 4 csoportban – a közösen meghatározott célcsoportok, az alacsony foglalkoztatási esélyekkel rendelkező és a lakhatásukban is veszélyeztetett munkanélküliek közül.

A magyar partner sokéves, bevált tapasztalataira alapozva a fejlesztési tevékenységek, fejlesztő foglalkozások kivitelezésére olyan jó gyakorlatokat, jól bejáratott módszereket hoztak létre, amely a munkanélküli személyeket tartósan visszavezeti a munkaerőpiacra. A projektcélok megvalósításának eszköze olyan személyre szabott fejlesztő felkészítés volt, amely megerősítette a résztvevők önbecsülését, önismeretét, kommunikációs készségeit, kialakított megfelelő konfliktuskezelési stratégiáit, fejlesztette a problémamegoldó- és stresszkezelő képességeiket, valamint megtanította számukra a hatékony időgazdálkodást.

A projekt megvalósításának befejezési határideje: 2023. október 31.

A projektet a Szív a Szívért Alapítvány az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) az Európai Unió társfinanszírozásában, 149 057,15 euró összegben valósítja meg, melyből 126 698,57 euró ERFA támogatás.

https://3100.hu/hatranyos-helyzetu-tarsadalmi-csoportok-munkaero-piaci-integralasat-segitettek-a-hataron-atnyulo-projektben/

Scroll to Top