Idén is folytatja az ÁSZ a civil szervezetek felkészítését

Az Állami Számvevőszék tanácsadói tevékenysége részeként – a törvényes gazdálkodás megvalósításának elősegítése céljából – tudásmegosztó konzultációsorozatot indított civil szervezetek részére, amelyeken az ellenőrzési tapasztalatok és jó gyakorlatok kerülnek bemutatásra. A rendezvények további célja, hogy a civil szervezetek által felmerült kérdésekre, felvetésekre is választ kapjanak az érdeklődők.

A civil szervezetek vezetői nemcsak a szervezeti és gazdálkodási kereteket meghatározó jogszabályi kötelezettségeknek kell, hogy eleget tegyenek, hanem olyan felelős magatartást is kell tanúsítaniuk, mely támogatja, hogy az általuk irányított civil szervezet a közpénzekkel való átlátható, elszámoltatható gazdálkodás követelményeinek is megfeleljen.

A tudásmegosztó napok első helyszínének a tavalyi év végén Győr adott otthont, majd Békéscsabán és Nyíregyházán folytatódott a rendezvénysorozat. A lebonyolítás a megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központok közreműködésével történt. A 2024. évben tovább folytatódik a rendezvénysorozat, amelynek keretében az ÁSZ minden megyébe el kíván jutni, így támogatva a civil szervezetek munkáját. Az Állami Számvevőszék tanácsadói tevékenysége részeként a civil szervezetek támogatása céljából, 2023 májusában önkéntesen kitölthető Öntesztet tett közzé a honlapján, amelynek tanulmányozásával, kitöltésével a civil szervezetek értékelhetik saját működésüket. Az önteszt kérdéseit, különösen az adott terület részletező kérdéseit az ÁSZ úgy állította össze, hogy abból a civil szervezet az alkalmazott gyakorlatot – pl. egy-egy szabályozás tartalmát – is le tudja ellenőrizni, illetve a jó gyakorlathoz iránymutatást kapjon. Az önteszt kitöltése anonim, a rendszer nem gyűjt és nem tárol adatokat, a cél a törvényes működés elősegítése. Az önteszt hasznosságát és népszerűségét mutatja, hogy azt eddig 437 civil szervezet töltötte le.

https://civil.info.hu/kezdolap/hirek/index.html?o=689

Scroll to Top