Ifjú polgárőrökkel ünnepelték a gyarmati honvédelmi sportközpont első évfordulóját

A Balassagyarmati Honvédelmi Sportközpont egy éve nyitotta meg a kapuit a városban. A jeles alkalmat egy Ifjú Polgárőr Nappal egybekötött családi élménynappal ünnepelték meg a létesítményben. Az esemény megnyitóján Vass Miklós, a Nógrád Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke elmondta: az Ifjú Polgárőr Napot immár hatodik alkalommal rendezték meg, illetve 160 ifjú polgárőr van Nógrád vármegyében.

Fotó: nool.hu

Ők nagyrészt a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSZC) Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola diákjai. Emellett már az általános iskolákban is jelen vannak a polgárőrök, ahol az osztályfőnöki órákon foglalkoznak a bűnmegelőzéssel. 

Szervezettek a polgárőrök

Ezt követően Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: Nógrád az egyik legkisebb vármegye, a polgárőrség szempontjából viszont az egyik legszervezettebb. 

– Azt gondolom, hogy a lakosság számára vetítve nálunk van a legtöbb polgárőr, akik több mint száz településen teljesítenek önkéntes szolgálatot. Így ezek a települések talán nagyobb biztonságban tudhatják magukat – mondta Balla Mihály, aki elismerően beszélt a polgárőrök önkéntes szolgálatáról és a sikeres utánpótlásnevelésről.

Dr. Simicskó István önvédelmi fogásokat is mutatott

A rendezvényen részt vett dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke és a KDNP frakcióvezetője, aki tíz éve maga is letette a polgárőrvizsgát. Elmondta: a honvédelmi sportközpontok adják az alapját annak, hogy a fiatalok megismerkedhessenek a Honvédelmi Sportszövetség munkájával, illetve kipróbálhassák magukat a sportlövészetben, a küzdő- és technikai sportokban egyaránt. Hangsúlyozta: azok, akik igénybe veszik a létesítményt, láthatják, hogy 21. századi körülmények között gyakorolhatnak, edzhetnek és versenyezhetnek a fiatalok. 

Beszédében továbbá méltatta a polgárőrség munkáját, ugyanis szerinte fontos, hogy ez a típusú közösségi felelősségvállalás meglegyen a fiataljainkban, gyermekeinkben. Ezzel kapcsolatosan megjegyezte, példaértékű az a munka, ami Nógrád vármegyében folyik. 

– A Honvédelmi Sportszövetség küldetése az, hogy minden fiatalt, ha lehet önkéntes alapon szólítson meg azzal, hogy a haza védelme mindannyiunk közös ügye – mondta dr. Simicskó István. Ezt követően több ifjú polgárőr is átvehette igazolványát, majd az NMSZC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola ifjú polgárőrei tartottak önvédelmi bemutatót. Ez utóbbit megtekintette dr. Simicskó István is, aki a bemutató után mutatott néhány önvédelmi fogást a tanulóknak. 

Érdekes bemutatók színesítették a napot

Az eseményen Magyar Honvédség, a Magyar Rendőrség, a Katasztrófavédelem, a Büntetésvégrehajtás, a Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alegység, az Országos Mentőszolgálat, illetve az Ipoly-völgyi Különleges Mentők szervezetei folyamatos önvédelmi, katonai közelharc, intézkedéstaktikai és rendőrségi bemutatókkal várták az érdeklődőket. Emellett a résztvevők kipróbálhatták a lézeres és a légfegyveres lövészetet és más sportokat is, valamint megtekinthették az ifjú polgárőrök járőrversenyét.

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2023/03/ifju-polgarorokkel-unnepeltek-a-gyarmati-honvedelmi-sportkozpont-elso-evfordulojat-fotok-video

Scroll to Top