Igazságot a sütimnek!

Állítsuk meg a pálmaolaj üzlet környezetrombolását és az emberi jogok sárba tiprását! A Magyar Természetvédők Szövetsége, a “SUPPLYCHA!NGE – Láss a polcok mögé!” európai projektben résztvevő szervezetekkel együtt aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy megszűnjön a környezet és az őslakosok jogainak súlyos megsértése, amely az európai ellátási lánchoz kapcsolódik.

Civil szakértők megvizsgálták, hogy milyen körülmények között állítják elő a déli féltekén azokat az olcsó élelmiszeripari nyersanyagokat, amelyeket az európai üzletláncok dolgoznak fel. A szakemberek számos problémát tártak fel a környezet pusztításával és az emberi jogok súlyos megsértésével kapcsolatban.

A kutatás során nyilvánvalóvá vált, hogy ezen nyersanyagok közül a pálmaolaj-ellátási lánc különösen problémás: a legtöbb pálmaolajat előállító dél-kelet ázsiai térségben a nagyvállalatok gyakran elűzik az őslakosokat a saját, hagyományosan művelt földjeikről, hogy azon pálmaolaj-ültetvényeket létesítsenek. A pálmaolajat széles körben alkalmazzák az Európában forgalmazott sütemények, kekszek előállításához, amelyeket nap mint nap magunk is megeszünk, különösképp a karácsonyi időszakban – fejtette ki Kapitányné Sándor Szilvia, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.

A SUPPLY CHA!NGE szakértői Indonéziában személyesen találkoztak az érintett gazdálkodókkal is, akik megosztották tapasztalataikat a pálmaolaj-előállításhoz kapcsolódó korrupcióról és erőszakról. Bupati tartományban például egy cég megvette a falu közös erdőterületét, a falu lakosainak tudta nélkül. A konfliktus erőszakos cselekményekhez vezetett, gyújtogatással, rendőri túlkapásokkal.

Sokat változott itt az élet, mióta a pálmaolaj cég megjelent a földünkön. Azelőtt ihattunk a patakokból, gyümölcsöt és fát gyűjtöttünk az erdőben, és a saját magunk által termesztett zöldségeket ettünk. Most viszont mindent boltban kell vennünk, még a vizet is – mondta egy nevét elhallgató hölgy, aki egy olyan faluban lakik, amelyet mára teljesen körbevettek a pálmaolaj ültetvények.

Az Európai Uniónak olyan szabályozást kell kialakítania, amely elszámoltathatóvá teszi a vállalatokat azért, ami az ellátási láncuk mentén történik. Ezeket a mechanizmusokat kötelezővé kell tenni azért, hogy valóban hatásosak legyenek.

Arra kérjük az Európai Bizottságot, hogy támogassa azt a kezdeményezést, amely célja egy kötelező érvényű ENSZ egyezmény létrehozása a multinacionális vállalatok és az emberi jogok témájában – mondta Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

A petícióhoz a magyar állampolgárok a https://you.wemove.eu/campaigns/Igazsagot-a-sutimnekhonlapon csatlakozhatnak.

A témával kapcsolatos kutatás itt érhető el (angol nyelven):

http://supplychainge.org/research-eu/palm-oil-en/

Forrás: beküldött hír

(Forrás: www.civilhirugynokseg.hu)

Scroll to Top