Így próbálnak segíteni az árva kutyáknak a salgótarjáni állatmenhelyen

A salgótarjáni ebrendészeti telep kutyaugatástól hangos, a felelőtlen gazdák miatt szinte folyamatosan foglalt valamennyi kennel. Annak érdekében, hogy az utcára tett négylábúak sorsát ne az altatás rendezze el, létrehozták a Lassie Állatmenhelyet, közvetlenül a telep szomszédságában. Így adva esélyt a kutyáknak arra, hogy szerető gazdára találjanak.

dachshund, cell, dog
Fotó: Illusztráció

A Csókás pusztai Térségi Hulladéklerakó területén kialakított ebrendészeti telepet és az állatmenhelyet a Városgazdálkodási és Üzemeltetési Nonprofit Kft. finanszírozásával a Karancs Mentőkutyás Alapítvány működteti. Az ide érkezők már messziről hallhatják a kennelekben tartott kutyák ugatását. A négylábúak hangos csaholással és sűrű farokcsóválással köszöntik a látogatókat, bízva abban, hogy rájuk esik a választás, és újra szerető gazdára, őrizendő otthonra lelnek. 

– Jelenleg 93 kutya van a területen, a menhelyen 32, a többi a gyepmesteri telepen, folyamatosan telt házzal üzemelünk, az örökbe adott állatok helyett mindig érkeznek újak – fogalmaz Herczeg Zoltán, az alapítvány vezetője. 

Nem telik úgy el nap, hogy ne érkezne bejelentés kóbor kutyáról, munkatársunk befogja az ebeket, amelyek 14 napos karantént követően a gyepmesteri telepről a menhelyre kerülnek, egészen addig, amíg valaki örökbe nem fogadja azokat. 

Mint mondta, hazai és külföldi állatvédő szervezetek havi rendszerességgel szállítanak el tőlük 7-10 állatot, attól függően, mennyinek tudnak helyet biztosítani, van, amelyiket már azonnal az új gazdához szállítják. Herczeg Zoltán arra is kitért: a szigorodó állatvédelmi törvény ellenére sem tapasztalnak javulást hazánkban, sajnos továbbra is sokan felelőtlenül veszik magukhoz a kutyusokat, amelyek így mostoha körülmények között élnek, vagy az utcára kerülnek

A menhely egymás mellett sorakozó kenneljeit végigjárva megbizonyosodhat róla az ide látogató, hogy bizony, valamennyinek van lakója. A különböző korú és méretű négylábúak hangosan ugatva hívják fel magukra a figyelmet. Abban reménykedhetnek, hogy kikerülnek szűkös börtönükből és egy tágas udvaron rohangálnak majd. 

– A kölyköknek, a kis testű kutyáknak a legkönnyebb gazdát találni – tájékoztat Baksa Valéria, a menhely munkatársa, hozzátéve: – Érdekes, hogy a fekete színű, nagy testű ebeket választják a legkevesebben. Van egy kutyus, amelyik már négy éve itt él a telepen, és gondoskodunk egy tízéves öreg jószágról is. 

Szombatonként nyílt napot tartanak, ilyenkor sétáltatják is az ebeket

Mint mondta, sok önkéntes segíti a munkájukat. Szombatonként nyílt napot tartanak, ilyenkor aki segíteni szeretne, a takarításból, vagy a sétáltatásból veszi ki a részét. Vannak, akik minden hétvégén itt vannak, hóban, esőben és kánikulában is igyekeznek megkönnyíteni a menhelyi állatok mindennapjait. 

– A VGÜ Nonprofit Kft.-vel kötött megállapodás szerint megfelelő pénzügyi támogatás ellenében végezzük el a gyepmesteri telep üzemeltetését, ezenkívül magánszemélyek is segítik a munkánkat. A személyi jövedelem-adó felajánlható egy százalékát is nagy örömmel fogadjuk – hangsúlyozta Herczeg Zoltán. – Ezen túlmenően is minden felajánlásért hálásak vagyunk. Az anyagi támogatáson kívül állateledelre, száraztápra és pórázra, nyakörvre is folyamatosan szükségünk van. 

Csak oltva, ivartalanítva, csippel ellátva fogadható örökbe az állat
Fekete Zoltán, a Városgazdálkodási és Üzemeltetési Nonprofit Kft. igazgatója elmondta, hogy a menhelyet 2006-ban létesítették annak érdekében, hogy a gyepmesteri telepre bekerült kutyákat a 14 napos megfigyelési időszakon túl se kelljen elaltatni. A Karancs Mentőkutyás Alapítvánnyal kötött megállapodás szerint, megfelelő finanszírozás mellett, 2011 második felétől az alapítvány működteti a menhelyet, illetve a gyepmesteri telepet, 2013-tól pedig az ebrendészeti tevékenységet is a szervezet végzi. 

– Nem csak Salgótarján területéről kerülnek ide állatok, megyeszerte több mint harminc önkormányzattal van szerződésünk – tájékoztatott Fekete Zoltán. 
Mint mondta, az ebek kiváltása és örökbefogadása kizárólag oltási könyvvel és csippel ellátva, továbbá mind a szuka, mind a kan kutyák esetében ivartalanítva lehetséges. 
 

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2022/03/igy-probalnak-segiteni-az-arva-kutyaknak-a-salgotarjani-allatmenhelyen

Scroll to Top