Ingyenes oktató videók a civil szervezetek számviteli és beszámolási feladatairól

Az egyesületeknek, alapítványoknak május 31-ig kell elfogadni és közzétenni az éves beszámolóikat, ebben segítenek a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ (ERKE Civil Központ) oktató videói.

computer, notebook, coffee
Fotó: Illusztráció

Az oktató videókat regisztráció után ingyenesen lehet elérni 2024. június 15-ig.  

Amennyiben szeretne az anyagokhoz hozzáférni, kérjük jelentkezzen az alábbi felületen: https://forms.gle/HoLSNKkdX7yVyQTz5  

Bővebben:

Az egyesületeknek, alapítványoknak május 31-ig kell elfogadni és közzétenni az éves beszámolókat, illetve teljesíteni az adózással összefüggő feladatokat. E kötelezettségek teljesítéséhez kapcsolódóan az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület – Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ (ERKE Civil Központ) oktató videókat tett közzé.

A négy darab, egyenként 45 perc hosszúságú videót könyvelőknek, illetve számviteli, beszámolási feladatokért felelős munkatársaknak ajánljuk.  

Előadó: Suller Krisztina könyvelő, adótanácsadó

Az oktató videókat regisztráció után ingyenesen lehet elérni. A videók akár részletekben is megtekinthetőek. Az oktató videók elérését 2024. június 15-ig biztosítjuk.  

Amennyiben szeretne az anyagokhoz hozzáférni, kérjük jelentkezzen az alábbi felületen: https://forms.gle/HoLSNKkdX7yVyQTz5  

A videók témái:

Út a beszámoló felé – Civil szervezetek aktuális adózási, bevallási, működési kérdései

(pl. a legfontosabb jogszabályok; az alapító okirat, alapszabály hatása a számvitelre; cégkapu, problémás területek, a közhasznú jogállás; számviteli feladatok ellátása; számviteli szolgáltatások, könyvvizsgálat; illetékfizetés; számviteli szabályzatok)

A civil számvitel jogszabályi és egyéb alapjai

(pl. könyvelés és az információ hiány; könyvviteli rendszerek; civilek számviteli kormányrendelete és az üzleti év; könyvviteli rendszerek; beszámolók típusai; kiegészítő melléklet; közhasznú jogállás; közhasznúsági melléklet; közzététel, letétbe helyezés; nyilvántartás, számvitel.)

Támogatások és a mindennapok számvitele

(pl. jellemző bevételek; jellemző költségeik; gazdasági – vállalkozási tevékenység; számvitel az ÁSZ szemszögéből.

Könyvelés vs. Gazdasági vezetés; számviteli és beszámolási típushibák; támogatások a gyakorlatban; támogatások kezelése; támogatások csoportosítása; támogatások dokumentumai; költségvetési támogatások; továbbutalási célú támogatások; nav 1%; pályázati elszámolások buktatói)

Helyi adók és társasági adó

(pl. társasági adó; iparűzési adó; helyi iparűzési adó; helyi adók – építményadó;)

Az oktató anyagok kiegészítik az ERKE Civil Központ által megjelentetett Civil Kézikönyv Útmutató a civil szervezetek mindennapi működéséhez című kiadványt.

Az oktatóvideók megjelenését támogatta: 

Miniszterelnökség

Nemzeti Együttműködési Alap

Bethlen Gábor Alapkezelő  

Scroll to Top