Jubilált az egyesület: húsz éve vigyázzák a helyiek biztonságát a mátramindszenti polgárőrök

Brutális gyilkosság rázta meg 2003-ban az apró nógrádi zsákfalu, Mátramindszent nyugalmát. Akkor döntöttek úgy többen is a helyiek közül, hogy tenni akarnak a község közbiztonságáért, és életre hívták a Mátramindszent Polgárőrség Bűnmegelőzési és Önvédelmi Egyesületet, aminek 20 éves jubileumi ünnepségét tartották a napokban.

Fotó: nool.hu

Jubileumi ünnepségnek adott helyet a napokban a mátramindszenti parókia: a programot a helyi polgárőr egyesület szervezte, abból az alkalomból, hogy húsz évvel ezelőtt megalakult a szervezet. A rendezvényen részt vett Csík Csaba, a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság vezetője, Antal László, a kapitányság rendészeti osztályvezetője, Horváth Nikolett, körzeti megbízott, Vass Miklós, a Nógrád Vármegyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének elnöke, illetve Horváth János polgármester is.

A megjelenteket Tóth Sándor, az egyesület elnöke köszöntötte, aki dr. Szabó József tiszteletbeli taggal közösen idézte fel a szervezet megalakulásának előzményeit.

Kegyetlen bűncselekmény hívta életre az egyesületet

– Brutális gyilkosság rázta meg 2003-ban Mátramindszentet, annak hatására döntöttek úgy a helyiek közül néhányan, élükön az akkori polgármesterrel, Molnár Gáborral, hogy tenni kell valamit a falu közbiztonságáért. Az egyesületet a cégbíróság az év decemberében jegyezte be – fogalmazott Tóth Sándor. Mint mondta: az eltelt két évtizedben több elnökváltás is történt, voltak aktívabb és kevésbé mozgalmas időszakok a szervezet életében. Jelenleg 28 taggal működik a polgárőr egyesület, köztük öt hölgy és két ifjú polgárőr is tevékenykedik.

Tóth Sándor arra is kitért: az elmúlt években több nyertes pályázatnak is örülhettek, azoknak köszönhetően több mint kétmillió forintot fordíthattak a ruházat és felszerelés beszerzésére, ami megkönnyíti a mindennapi munkájukat. Az egyesület jó kapcsolatot ápol a rendőrséggel, a vármegyei polgárőr szövetséggel, a helyi önkormányzattal és a környező településeken működő egyesületekkel is. Utóbbiak esetében a rendezvények biztosításában, eltűnt személyek felkutatásában is segítik egymást.

Jók a bűnügyi statisztikák

– Azt tapasztaljuk, hogy a polgárőrök jelenlétének visszatartó ereje van a bűnelkövetők körében, az erre vonatkozó statisztikai adatok nem romlottak az elmúlt években – hangsúlyozta az elnök, hozzátéve: – Jelen vagyunk a közterületeken, figyelünk az idős, egyedül élő emberekre. Rendkívüli veszélyhelyzetek esetén részt veszünk a védekezésben, a károk megelőzésében és elhárításában.

A jövőbeni célokkal kapcsolatban az elnök úgy fogalmazott: szeretnének minél több fiatalt bevonni ebbe az önkéntes tevékenységbe, amiért ugyan semmilyen juttatást nem kapnak a polgárőrök, de a közösségért végzett, önként vállalt munka fontosságára fel kell hívni mindenki figyelmét. Emellett folyamatosan figyelik a pályázati lehetőségeket is a fejlődés érdekében.

Elismerték az alapítók példamutató helytállását

– A legfontosabb talán mégis az, hogy a helyiek ne féljenek sötétedés után kimenni az utcára és biztonságba tudják az értékeiket. Úgy vélem, hogy az elmúlt két évtizedben végzett egyesületi munka ezt a célt szolgálta – húzta alá Tóth Sándor.

A jubileumi ünnepségen elismerések is gazdára találtak: Kis Gáborné, Kun Judit, Usák László és Hajas Attila vehettek át oklevelet, hiszen alapítása óta aktív tajgai az egyesületnek. A jeles alkalomból minden jelenlévő egyedi hímzésű, a település címerével ellátott karjelvényt kapott.

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2024/02/jubilalt-az-egyesulet-matramindszenten

Scroll to Top