Kitüntetéssel ismerték el a drégelypalánki népművelő munkásságát

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány 1998-ban alapította a Kultúra Lovagja címet, melyet azóta minden évben a magyar kultúra napja alkalmából, ünnepélyes keretek között adnak át. Minap a budapesti Stefánia Palotában Pásztor Ildikó drégelypalánki népművelő vehette át az elismerést.

Fotó: nool.hu

A Magyar Kultúra Lovagja címet a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a kultúra különböző területein huzamos ideje tevékenykedők elismerésére hívta életre. A kitüntetés a művészi alkotók tevékenysége mellett elismeri az irodalmi és a közművelődési teljesítményt is. A magyar kultúra napja alkalmából rendezett gálaműsor keretében vehette át Pásztor Ildikó drégelypalánki népművelő a „Magyar Kultúra Lovagja” elismerő címét.

Sokrétű tevékenységet folytat

Pásztor Ildikó negyven éve a település kulturális munkása, először könyvtárosként, majd 1994-től a Művelődési Ház és Közművelődési könyvtár igazgatójaként bizonyított. Vezetői működése során számos új közművelődési formát vezettek be, mint például a Pünkösdke-járás, kiszézés, aratási és szüreti felvonulás. Tevékenységének sikerességét jelentette a helyi kábeltelevíziós csatorna, képújság és a helyi Apró(d)hírek újság létrejötte. Jelentős rész vállalt a Szondi kultusz felélesztésében, a Drégely várához kötődő történelmi hagyományápolás fenntartásában. 

Számos közösség motorja, a drégelypalánki Helyi Értéktár gondozója. Támogatója a civil szervezeteknek, helytörténeti kiadványoknak és múltunk eseményeit bemutató programoknak. Elnöke a 10 település kulturális és turisztikai boldogulását célzó nyugat-nógrádi Sugárkankalin Turisztikai Egyesületnek. A rétsági és balassagyarmati kistérségben a „Közösségi Támogató” műhely vezetője volt több éven keresztül. Negyedszázada a Drégelyvár megmentéséért létrejött Drégelyvár Alapítvány kuratóriumi tagja, koordinátora. 2015-ben az ő vezetésével nyílt meg új intézményként a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ. Szívügye a kulturális örökségvédelem, a vidékfejlesztés és a közösségek aktivizálása.

A Falvak Kultúrájáéért Alapítvány megítélése szerint a „település lámpása”. Kitüntetését „Az életminőség fejlesztéséért” érdemelte ki.

Egyetemes rangot kaptak

Mint arról beszámoltunk: az ünnepség keretében a Kultúra Lovagrendje két tagját is kooptálta az „Alapító lovagok” rangos testületébe, mely cím mellé az „Egyetemes Kultúra Lovagja” címet adományozta számukra. Dr. Tanka László, a Panoráma Világklub alapítója, valamint Végh József, a Diósjenőn élő helytörténész viselheti a jövőben ezt a címet. Tanka László is kötődik megyénkhez, hiszen Salgótarjánban élve hosszú időn át volt a Nógrád Megyei Hírlap munkatársa.

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2024/01/kituntetessel-ismertek-el-a-dregelypalanki-nepmuvelo-munkassagat
Scroll to Top