Konferenciát építettek az új Ipoly-hidak köré Balassagyarmaton

A Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) tizennegyedik alkalommal rendezte meg a Határok nélküli partnerség elnevezésű konferenciát, amelynek idén Balassagyarmat önkormányzata adott otthont a Városháza nagytermében. A konferencia üzenete ebben az évben is az Ipoly-hidak építése volt, így a szakmai program zárásaként a résztvevők megtekinthették a Drégelypalánknál épülő Ipoly-hidat, illetve a munkaterületet.

Fotó: nool.hu

Az eseményenCsach Gábor, a város polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte: örülnek annak, hogy az egyesület két év szünet után Balassagyarmaton rendezte meg a konferenciát. Mint mondta: ehhez vélhetően nagyban hozzájárult, hogy a városhoz közel két Ipoly-híd is épül. 

– Elengedhetetlen a közúthálózat fejlesztése, ugyanakkor a túlterheltség miatt fontos a vasút fejlesztése is. Legalább hatvanéves vágyunk, hogy a térség vasúthálózata fejlesztve legyen – fogalmazott Csach Gábor.

Folyamatos a fejlődés

Ezt követően dr. Szabó Sándor, Nógrád megye főispánja osztotta meg a gondolatait a jelenlévőkkel.

– Tizenegy éve követem figyelemmel az egyesület munkáját és a rendezvényein is részt vettem több alkalommal – mondta dr. Szabó Sándor. Hozzátéve, a 2011-ben felavatott pösténypusztai híd óta folyamatos a fejlődés ezen a területen. A szervezetnek pedig nagyon fontos és alapvető szerepe van ebben, valamint az épülő két Ipoly-híd megvalósulásában. 

Ezután Bősze Sándor Kálmán, a KTE főtitkárhelyettese beszélt arról, hogy 2007-ben először rendezték meg a Határok nélküli partnerség elnevezésű konferenciát, amelyet azóta minden évben megtartottak. Kivéve az elmúlt két esztendőt, amikor is a koronavírus-járvány miatt szünetet tartottak. Továbbá elmondta, a rendezvényen több visszatérő előadó is részt vett, valamint a konferencia fő témája, ahogy korábban úgy most is az Ipoly-hidak kérdése. 

Ürmössy Ákos, a konferencia levezető elnöke beszédében pedig köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették az esemény létrejöttét. Emellett megemlékezett a 2019-ben elhunyt Kecskés Zoltánné Fazekas Olgáról is, a korábbi konferenciák főszervezőjéről. 

Több területet is érint

A köszöntőket követően Orosz Balázs, a KTE ügyvezetője tolmácsolta a konferencia részvevőinek dr. Fónagy János miniszterhelyettes, valamint a KTE elnökének üzenetét, aki a parlamenti és minisztériumi kötelezettségei miatt nem tudott részt venni az eseményen. 

– Igyekeztünk olyan programot összeállítani, ami egyszerre érint határmenti, kerékpáros, közutas, autóbuszos, vasúti kérdéseket, beruházásokat, fejlesztési elképzeléseket. A balassagyarmati helyszín aktualitását az is adja, hogy bemutassuk a megye nyugati felén zajló és várható munkákat, hiszen az utóbbi években a Kelet-Nógrádban készülő tervezett fejlesztések adták a konferencia témáit. Elkészült a 21-es számú főút kétszer két sávon történő bővítése, megindultak a 23-as és a 25-ös számú főutak fejlesztései Kisterenye elkerülésével. Ugyanakkor foglalkozni kell például a 81-es számú Hatvan-Salgótarján-Somoskőújfalu vasútvonal fejlesztésével, szolgáltatási színvonalának emelésével is – állt a KTE elnökének levelében. Hozzáfűzte: – Nyugat-Nógrádban a két épülő Ipoly-hídon kívül többek között fontos az M2 gyorsforgalmi út előkészítésének folytatása, Vác feletti építésének megkezdése. A vasúton szükséges beavatkozások elvégzése, hogy két fontos területet említsünk. A határ menti kapcsolatok megteremtését elsősorban a közlekedési rendszerek, az utak, vasutak, kerékpárutak, a hidak szolgálják. A most épülő drégelypalánki Ipoly-híd átadását követően egy újabb összeköttetés teremtődik Szlovákia és Magyarország között.

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2022/10/az-epulo-ipoly-hidak-voltak-a-fo-temai-a-konferencianak

Scroll to Top