Környezet- és Természetvédelmi Minisztériumot Magyarországnak!

A Greenpeace Magyarország petíciója az önálló Környezet- és Természetvédelmi Minisztérium helyreállításáért.

Veszélybe kerültek hazánk természeti kincsei. A természet- és környezetvédelemben dolgozó szakemberek csaknem felét elbocsátották az Agrárminisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárságától.

Ez súlyos csapás az európai szinten is példamutató magyarországi természetvédelmi rendszerre, mely évről évre egyre rosszabb helyzetbe került a kormány döntései következtében.

2010-ben megszüntették a Környezetvédelmi Minisztériumot. Azóta:

  • Szaktekintélyeket, köztük nemzeti parki igazgatókat bocsátottak el. Helyükre számos esetben a szakterületen járatlan megbízottak kerültek.
  • Folyamatosan csökken a természetvédelem költségvetési támogatása.
  • Megszűnt a hatósági feladatokat ellátó környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőségek önálló döntéshozatala. A felügyelőségeket a kormányhivatalokba olvasztották.

A mostani leépítések ellehetetlenítik a hatékony természet- és környezetvédelmi munkát.

„A természeti erőforrások […] a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége” – mondja ki Magyarország Alaptörvénye.

Mindannyiunk egészsége és jólléte függ a hazai környezet és természet állapotától. Meg kell óvnunk hazánk élővilágát; a levegőnk, termőtalajunk, vizeink és élelmiszereink tisztaságát. Közös felelősségünk, hogy ezeket örökül hagyjuk gyermekeinkre és unokáinkra.

Soha nem volt még ilyen fontos a természet- és környezetvédelem erősítése! Egyre fokozódik a klímaválság. Drámai sebességgel pusztulnak ki a fajok. A légszennyezettség, illetve a természetet és egészségünket károsító vegyszerek miatt évről évre tízezrek halnak meg idő előtt Magyarországon.

Állítsuk helyre hazánk környezet- és természetvédelmi rendszerét: követeljük, hogy a kormány tekintse prioritásnak a természet- és környezetvédelmet, és ennek részeként állítson fel önálló Környezet- és Természetvédelmi Minisztériumot!

Kérdések és válaszok a kampányról

(Forrás: www.nonprofit.hu)

Scroll to Top