Közel negyven éve színesítik Salgótarján kulturális életét a színjátszók

Közel negyven évvel ezelőtt, 1984-ben alakult meg a KiViSzI Színházi Műhely, az akkori kereskedelmi és vendéglátóipari szakmunkásképző iskola növendékeiből.

Fotó: nool.hu

Az elmúlt évtizedek alatt megszakítás nélkül működött a csoport, népszerű darabokat vittek színpadra. Előadásaik élénk színfoltot jelentenek Salgótarján kulturális életében.

– 1984 októberében alakítottuk meg Susán Ferenccel a ma is működő társaságot, akkor még KiViSzI színjátszó csoport névvel. Mindketten a Petőfi Kohász Színpad tagjai voltunk, így fogalmazódott meg bennünk az ötlet, hogy indítunk egy diákcsoportot – kezdi a történetet Jakubovics Judit, aki kezdetek óta vezeti a társulatot.

– Az akkori kereskedelmi és vendéglátóipari szakmunkásképző iskola tanulói közül kerültek ki az alapító tagok, majd a város más iskoláiból is csatlakoztak hozzánk. Jelenleg a Bolyai János Gimnázium, a Madách Imre Gimnázium és a Gagarin Általános Iskola ­diákjai, valamint egyetemista korú fiatalok erősítik a sorainkat­. A felnőttkorosztály is képviselteti magát, többek között Nagy Gyöngyvér pedagógus is színjátszóink oszlopos tagja­.

Mint mondta, kezdetben a „keriben”, majd a Kohász Művelődési Házban próbáltak, később Salgótarján több intézménye adott otthont a darabok gyakorlásának és előadásának. Tavaly szeptemberben a Zenthe Ferenc Színház felajánlotta számukra, hogy heti egy alkalommal a Zenthe Szalonban próbáljanak, valamint, hogy a Kamarateremben állhassanak közönség elé.

– Úgy alakult az évek folyamán, hogy több mint húsz esztendeig egyedül vezettem a csoportot. Most már Fülöp Norberttel, aki először mint színjátszó csatlakozott hozzánk. Ma már ketten irányítjuk a munkát – hangsúlyozta Jakubovics Judit, hozzátéve: – A rendezői koncepciót én találom ki, Norbi a koreográfiákért felelős. A darabokat együtt álmodjuk színpadra, folyamatos egyeztetés és megbeszélés eredményeként.

– A zenés-táncos műsorok alkalmával mindenféle stílusban kipróbáljuk magunkat, a járványt megelőzően eredményesen szerepeltünk több táncversenyen is – veszi át a szót Fülöp Norbert. – A pandémiás helyzet sem állt a munka útjába, online tartottuk meg a próbákat heti két alkalommal. Így készültünk fel a 35. jubileumi gálára, zenés, táncos fellépéseinkre, és elkészítettünk két online műsort is.

Abban mindketten egyetértenek, hogy életük fontos része a csoport, amit munkájuk mellett, szabadidejüket feláldozva, vezetnek. Azonban ezt nem érzik tehernek, hiszen a színházhoz kapcsolódó tevékenység tölti fel őket a mindennapok során.

– Olyan pluszenergiát kapunk a gyerekektől a velük való foglalkozások alkalmával, ami erőt ad a további munkához – fogalmazott Jakubovics Judit, hozzátéve: – Ugyan egyszer-kétszer megfordult már a fejemben, hogy abbahagyom. Azonban felelősek vagyunk az ide járó gyerekekért, nem élhetünk vissza a szülők belénk vetett bizalmával.

A csatlakozni vágyó fiatalokat és felnőtteket is várják a soraikba

A KiViSzI Színházi Műhely az elmúlt évek során olyan darabokat állított színpadra többek között mint „A dzsungel könyve”, „A kis herceg”, a „Hamupipőke”, a „Rovarok”, az „Anconai szerelmesek”, a „Jeremy” és a „Lelkek halásza”. Ez utóbbi két előadást Varga Leon László írta a csapatnak, aki sok darabot és zenét alkotott számukra. – Legutóbb a Kristóf álma című fantasyjátékát mutattuk be a közönségnek, azonban egyre több felkérést kapunk, így a munka folyik tovább – hangsúlyozta Jakubovics Judit. – Több tervünk is van a jövőre vonatkozóan. Szeretettel várjuk a hozzánk csatlakozni vágyó fiatalokat és felnőtteket. Szeretnénk újraindítani óvodás csoportunkat, ami korábban Suttogó Kuckó néven működött. Emellett a KiViSzI Stúdióba is hirdetünk felvételt, ahol az általános iskolás diákok a színjátszás alapjaival ismerkedhetnek meg.

Mint mondta, mindezek mellett is van feladatuk. Végzett bábszínészként Fülöp Norberttel, a Boróka Bábszínház keretein belül, 2008-tól több gyermekelőadással, interaktív zenés játékkal és ehhez kapcsolódó foglalkozásokkal készülnek a legkisebbeknek. Emellett az ÓMI Zenés Színház előadásaiban is fellépnek immár tíz éve.

https://www.nool.hu/helyi-kultura/2022/05/kozel-negyven-eve-szinesitik-salgotarjan-kulturalis-eletet-a-szinjatszok

Scroll to Top