Közelít a járvány előtti aktivitáshoz a salgótarjáni népfőiskolai egyesület

A megyeszékhelyen 1993-ban alakult meg a döntő mértékben időskorúak érdeklődésére alapozó népfőiskolai egyesület, amely Sréter Ferenc lelkészről, e mozgalom egyik előfutáráról kapta a nevét. Az egyesület elnöke immár több éve – Nagy Ferencné halálát követően – Pántya Anita, aki lelkesen és eredményesen folytatja elődje tevékenységét.

Sréter Ferenc Népfőiskolai Egyesület Salgótarján

Tájékoztatása szerint az elmúlt hónapokban már egyre jobban aktivizálódott a vírusjárvány miatt kényszerűen csökkentett üzemmódú közösség. Az elmúlt két őszi hónapban folytatódott a Senior Akadémia programsorozata. Dr. Jászberényi József tanár, irodalomtörténész, újságíró, geronto-androgógiai kutató egyike azon személyiségeknek, akik elindították Nógrádban a Szenior Akadémia elnevezésű rendezvénysorozatot.

A korábbiakban is számos előadást tartott már a helyi népfőiskolai közösségben. Ezek sorát az idei ősz során gyarapította, amennyiben két alkalommal is beszélt a COVID előtti, alatti és utáni magatartásmódokról. Hasonló témát bontott ki a demog­ráfiai folyamatokkal összefüggésben dr. Kerülő Judit, a Nyíregyházi Egyetem szociológusa.

Ugyancsak érdeklődést váltott ki az Utazó Múzeum programja keretében dr. Bodó Balázs a Dornyay Béla Múzeum régésze által Salgótarján a középkorban címmel megtartott két előadása. Októberben ezúttal is volt úgynevezett szeretetnapi rendezvény. Az év hátralévő részében lesznek még előadások, tartanak kézműves-foglalkozást és természetesen lesz karácsonyi ünnepség is.

https://www.nool.hu/kozelet/helyi-kozelet/kozelit-a-jarvany-elotti-aktivitashoz-a-salgotarjani-nepfoiskolai-egyesulet-4434932/

Scroll to Top