Lezárult a Salgótarjáni Helyi Akciócsoport fejlesztéssorozata

Hat év után lezárult a város számos közösségét megmozgató Salgótarjáni Helyi Akciócsoport, azaz a HACS tevékenysége – számolt be a Salgótarjáni Városi Televízió.

Az akciócsoport 15 tagból állt, köztük civilekből, gazdasági szereplőkből és a közszféra képviselőből, munkájuk nyomán pedig összesen 340 millió forint fejlesztési támogatást nyertek el a város szervezetei, intézményei.

Fotó: 3100.hu

Balogh Katalin, a konzorcium elnöke, a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont igazgatója a zárórendezvényen elmondta: az elmúlt években hat felhívást tettek közzé, a szervezetek ezekre nyújthatták be fejlesztési elképzeléseiket. A HACS-hoz összesen több mint 50 terv érkezett, melyek közül 31 nyert el támogatást.

Balogh Katalin szerint ezek a projektek hozzájárultak ahhoz, hogy Salgótarjánban színvonalasabb kulturális programokat tudjanak szervezni, illetve, hogy e programok eszközigénye biztosított legyen. Mindemellett segítettek a szolgáltatások bővítésében és a helyi vállalkozásokat is erősítették.

Sikeresen pályázott többek között a Rendezvény- és Médiaközpont is: az elnyert támogatásból felújították a József Attila Művelődési Központ előterét, szabadtéri programokat, táborokat szerveztek és az eszközparkot is bővítették. Balogh Katalin ismertetése szerint négy sikeres pályázatukkal összesen 22 millió forint forrást nyertek el. Mint fogalmazott, hisz benne, hogy minden egyes apró lépés ahhoz vezet, hogy Salgótarján minden korosztály számára egy sokkal élhetőbb, még szerethetőbb város legyen.

Miklós Rea, a Salgótarjáni Helyi Akciócsoport munkaszervezet vezetője szerint a kezdeményezés egyedülálló volt Salgótarjánban. Mint fogalmazott, ma már elmondhatja, sikerült olyat alkotni, mely mintául szolgálhat a jövőben ahhoz, hogyan lehet együttműködni, megtalálni a közös kapcsolódási pontokat a különböző szférák között, és hogyan lehet előre jutni egy közös cél érdekében. Miklós Rea hozzátette: a HACS és minden szervezeti egysége maga is építette a saját közösségét és megteremtettek egy, a maga nemében egyedülálló munkakultúrát.

Számos fejlesztés valósulhatott meg Salgótarjánban

Dániel Zoltán, Salgótarján alpolgármestere a rendezvényen elmondta: az önkormányzat 120 millió forintot nyert el, melyből 12 közösségi helyszínt, például játszótereket – köztük a Pécskő útit – és kondiparkokat újítottak fel. Szintén a HACS pályázatán elnyert összegből jött létre a Balassi Bálint Megyei Könyvtár fiataloknak szóló Pont Neked Pontja, melyről Nagy Mónika igazgatóhelyettes elmondta: régi álmuk volt egy, az ifjúságnak szóló szolgáltatás létrehozása, ám önerőből nem tudták volna megvalósítani.

A zárórendezvényen több sikeres fejlesztést is bemutattak: a Kecskés József Strandaréna szabadtéri játékokkal és bútorokkal bővült a Salgótarjáni Strandépítők Kézilabda Club ötlete nyomán, a Tarjáni Gyermektáborban a Nógrádi Grund Klubhálózat alakított ki egy akadálypályát, míg a Salgótarjáni Civilekért Közhasznú Alapítvány 12 képzéssorozatot és programot szervezett közel ezer fő bevonásával.

https://3100.hu/lezarult-a-salgotarjani-helyi-akciocsoport-fejlesztessorozata/

Scroll to Top