Megyejárásokkal segíti a Miniszterelnökség a közösségi élet újraindítását

A Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága 2021 májusától szeptemberig megyelátogatásokon vett részt a Civil Közösségi Szolgáltató Központok szervezésében,

azzal a céllal, hogy az ország különböző régióiban működő civil szervezetekkel személyes találkozók és kötetlen kerekasztal beszélgetések keretében gondolkodjanak közösen a civil közösségi tevékenységek újraindításáról és a civil szféra fejlesztéséről. A nyár folyamán a Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának kollégái dr. Kecskés Péter főosztályvezető vezetésével 12 megyében (Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Tolna, Heves, Vas, Baranya, Somogy, Zala, Nógrád, Komárom-Esztergom, Békés és Veszprém), összesen 41 kerekasztal beszélgetésen vettek részt összesen több mint 440 civil szervezeti képviselő részvételével, így több mint félezer szervezethez jutottak el a legfrissebb civil területet érintő információk és lehetőségek. A megyei civil közösségek fórumaira több esetben Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is ellátogatott és válaszolt készséggel a jelenlévő civil szervezeti képviselők kérdéseire.

A Miniszterelnökség kollégái rövid előadással mutatták be a terület aktualitásait, bevezetésképp minden találkozón szó esett a kormányzat által biztosított egyre növekvő állami támogatásokról, a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatainak aktualitásairól, a Magyar Falu Program keretében a civilek által pályázható Falusi Civil Alap – immár második évi – tapasztalatairól, valamint az idén először meghirdetett Városi Civil Alap támogatásairól és pályázati tapasztalatairól.

A megjelent civil szervezeti képviselők képet kaptak a járványhelyzet alatt hozott jogszabályi változásokról, a civil szervezetek működését könnyítő intézkedésekről, ebből kiindulva pedig a civil szférát érintő pandémia alatti tapasztalatokról.

A Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának kollégái tájékoztatást adtak a civil területet érintő országos programokról, fórumokról, workshopokról, az ingyenesen elérhető – és a magyarországi civil szervezetek mindennapi működéséhez szükséges tudnivalókat bemutató – eddig megjelent kiadványokról, a Miskolci Egyetemen és a gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen szabadon választható tantárgyként induló civil szemináriumról. Az aktuálisan futó és a közelgő őszi programok között kiemelték a jelenleg is nyitott fotópályázatot (https://egyuttujra.hu/), melynek célja a civil szervezetek programjainak és a közösségi élet pandémia utáni újraindulásának bemutatása a fiatalok szemével. Felhívták a figyelmet a szeptemberben zajló, immár ötödik alkalommal megrendezett országos Civil Véradásra, valamint a minden megyében megrendezésre kerülő, szintén szeptemberi „NEA 2022” témájú tájékoztató rendezvénysorozatra. Minden alkalommal fókuszba került a civil szféra fejlesztési területeinek bemutatása, melyek között kiemelt hangsúlyt kap az anyagi támogatás és pályázati források biztosítása mellett a szakmai, működésbeli, gyakorlati segítség nyújtása is a civil szervezetek mindennapos felmerülő nehézségeinek könnyítésére. Ilyen terület többek között a nonprofit-forprofit szféra közti kapcsolatteremtés mindennapos gyakorlata, a fiatalok bevonása a civil közösségekbe és a civil szervezeti működésbe, a civil szervezeti vezetők kompetenciáinak fejlesztése.

A meglátogatott megyék civil fórumainak, kerekasztal beszélgetéseinek eredményeképp a résztvevő felek hasznos tapasztalatokkal gyarapodtak, szakmai észrevételekkel gazdagodtak, ugyanakkor lehetőség nyílt a civil szervezetek működési körülményeinek hatékonyabb megismerésére. A beszélgetések a felmerült problémákról és megoldásokról, a közösségi élet újraindulásában rejlő lehetőségekről és nehézségekről hozzájárulnak ahhoz a kormányzati célhoz, hogy a valós problémákra közösen, a szervezetek tapasztalataira építve, egyeztetve szükséges megtalálni a hatékony megoldást, és minél biztosabb anyagi keretet, jogszabályi és szakmai hátteret biztosítani a mindenkori civil társadalom aktív működéséhez.

A megyejárások időpontjai és helyszínei:

IdőpontMegyeTelepülés
2021. május 6-7.Hajdú-Bihar megye05. 06. – Debrecen, 05.07. – Berettyóújfalu, Nyíradony, Derecske
2021. május 11-12.Borsod-Abaúj-Zemplén megye05.11. – Miskolc, 05.12. – Vadna, Mezőcsát
2021. május 26-27.Tolna megye05.26. – Szekszárd, 05.27. – Tolna városa, Dombóvár
2021. június 1-2.Heves megye06.01. – Eger, 06.02. – Abasár, Gyöngyös, Hatvan
2021. június 11.Vas megyeSzombathely, Oszkó
2021. június 16-17.Baranya megye06.16. – Pécs, 06.17. – Komló, Vajszló, Mohács
2021. június 29-30.Somogy megye06.29. – Kaposvár, 06.30. – Csurgó, Andocs
2021. július 20-21.Zala megye07.20. – Zalaegerszeg, 07.21. – Hévíz, Keszthely
2021. július 27-28.Nógrád megye és Komárom-Esztergom megye07.27. – Salgótarján, Balassagyarmat és Nagyoroszi 07.28. – Esztergom, Tata, Kisbér
2021. augusztus 10-11.Békés megye08.10. – Békéscsaba, 08.11. – Gyula, Mezőkovácsháza, Szarvas
2021. augusztus 24-25.Veszprém megye08.24. – Veszprém, 08.25. – Nagyvázsony, Balatonkenese

https://civil.info.hu/kezdolap/hirek/index.html?o=307

Scroll to Top