Menekültek útja: szolidaritási emlékakciót szervez az Ipoly mentén a gyarmati egyesület

Több mint két éve azon dolgozik Olexa Miklós, az Ipoly Honismereti, Kulturális, Sport és Túra Egyesület elnöke, hogy aktív turizmus indulhasson el térségünkben. Tavasszal – a kerékpártúra-útvonalak népszerűsítése mellett – Menekültek útja címmel szolidaritási emlékakciót szerveznek az Ipoly völgyében a II. ­világháború idején a 16 laktanyában elhelyezett menekülő lengyel katona emlékére.

Fotó: nool.hu

Az egyesület Brüsszelben nyert pályázatot, amellyel különleges megemlékezéssorozatot indít. 

– 1939-ben az Ipoly völgyében, amikor a második bécsi döntés miatt lengyel katonákat fogadott be országunk, térségünkben több laktanyában és településen helyezték el őket, általában a családjukkal együtt. Magyarországon minden segítséget megkaptak a túléléshez. Ezekben a falvakban rengeteg lengyel-magyar barátság, rokoni kapcsolat is született. Például Vámosmikolán is, ahol tiszti tábor működött, itt rengeteg segítséget kaptak a helyiektől. A megemlékezés keretében történelmi, kulturális, túra- és sporteseményeket szervezünk az Ipoly folyó mindkét oldalán, elsősorban az érintett településeken és a kapcsolódó helyszíneken – mondta az egyesület elnöke. 

Hozzátette, hogy a tavaszi programokra terveznek gyalogos, buszos, kerékpáros, lovas zarándoklatokat az érintett települések laktanyáihoz, koszorúzást és emléktábla-avatást is. Balassagyarmaton, a vármegyeházán az események relikviáinak bemutatására emlékszobát alakítanak ki az 1. Kerékpár Múzeum erre biztosított helyiségében. 

Az érintett településeken előadás-sorozattal is készülnek, a történelmi eseményeket dr. Koczó József helytörténész ismerteti majd. Elindul az első kerékpáros emléktúra a „Lengyel menekültek útján az Ipoly völgyében” mottóval, a forrástól a Dunáig körülbelül 180 kilométeren át kerekeznek. Ehhez kapcsolódóan több buszos zarándoklatot is terveznek Balassagyarmatról, Fülek, Losonc, Gács irányába, majd az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpontba és a nyitrai várhoz, végül pedig Márianosztra, Párkány és Esztergom lesz a túra úti célja. Kerékpáros nagy túrát szerveznek Erdélyből is az Ipoly völgyébe a Lengyel menekültek útján, azonban rövidebb távú helyi célokat is kitűztek, hogy bárki csatlakozhasson. 

Olexa Miklós arra is kitért, az eseménysorozat célja, hogy folyamatosan ­működtethető vendégforgalom alakuljon ki az Ipoly völgyében. Céljuk még a nemzetek, civil szervezetek és polgárok határokon átívelő kapcsolatainak fokozása a közös európai történelem, kultúra és az európai identitás erősítése révén. 

– Különös jelentősége lehet összefogásunknak, mivel ma a háború, az összezavarodó politikai és társadalmi állapot veszélyeztetheti a mi kis Ipoly-menti világunk ezer év óta jól működő életét és nyugalmát – emelte ki az egyesület elnöke. 

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2023/03/menekultek-utja-szolidaritasi-emlekakciot-szervez-az-ipoly-menten-a-gyarmati-egyesulet

Scroll to Top