Negyvenöt éve őrzik Szécsény múltját a múzeumbarátok

A város kulturális életének, történelmi emlékezetének hű őrzői és ápolói ünnepelték nemrégiben a több mint négy évtizedes közös munkát, a csoport összetartását.

Fotó: nool.hu

– Idén negyvenöt éve, 1977. január 31-én alakult meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Baráti Köre szécsényi csoportja, ahogy ma ismerik, a Múzeumbaráti Kör – mondta Galcsik Zsolt a kör megalakulásának 45. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség megnyitóján nemrégiben. 

Az elnök részletes áttekintést adott a kör elmúlt 45 évéről, amely maradandó értékeket hozott létre a városban. Mint mondta, szinte minden évben jelentettek meg valamilyen helytörténeti kiadványt, emellett kezdeményezői és megvalósítói is voltak a Kerek-bástya és a Szent István-emlékmű felújításának. A temetőben panteont alakítottak ki, de több emléktábla kihelyezése és felavatása fűződik a nevükhöz. A múzeumbarátok sok-sok kiránduláson vettek részt, amelyek a közösség összetartását erősítették és számtalan esetben bekapcsolódtak a város rendezésébe, parkosításába. 

Az elmúlt negyvenöt esztendőben elnökük volt Boros Béla, Dr. Hütter Csaba és Dr. Sümegi Sándor, a titkári teendőket pedig Dr. Praznovszky Mihály, Horváth Béláné, Fasching Károlyné, Czele Ferencné látták el. Galcsik Zsolt kiemelte a néhai Horváth Béláné múzeumhoz fűződő sokrétű tevékenységét, számos felújítás kezdeményezőjét, megvalósítóját. 

1980-ban megalakult a baráti kör ifjúsági csoportja, akik szintén Szécsény múltjának elszánt őrzői. Az elnök úgy fogalmazott, volt idő, amikor 400 tagja volt a csoportnak. Jelenleg bár jóval kevesebben, de aktívan részt vesznek a közösségi munkában. Megköszönte Faluhelyi Lászlónak, Micsinai Tibornénak, Guba Szilviának, Anderko Andreának, Kovács Krisztiánnak, Őze Jánosnak a színvonalas előadásokat, a múzeum vezetőjének, hogy helyet biztosítanak számukra, illetve a város mindenkori vezetőinek, akik támogatták a kör munkáját. 

A jelenlévők megtekintették a kör életéről készült filmet, majd Stayer László polgármester szólt elismerő szavakkal a közösség munkájáról, összetartásáról. A találkozó fehér asztal melletti, baráti beszélgetéssel ért véget. 

https://www.nool.hu/helyi-kultura/2022/11/negyvenot-eve-orzik-szecseny-multjat-a-muzeumbaratok

Scroll to Top