Összefogással megelőzték a Maconkát fenyegető ökológiai katasztrófát

Augusztus közepén a Maconkai-víztározó és tórendszere III. tórészletén lokális oxigénhiány miatti, részleges halpusztulásra lett figyelmes a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE) vezetősége. Utánajártunk a fejleményeknek.

Fotó: maconka.hu

Két tonna felett a végleges halveszteség

Dr. Dérer István, a BSHE elnöke korábban portálunknak elmondta: haladéktalanul megkezdték a védekezést, valamint az érintett tórészleten azonnal horgászati tilalmat rendeltek el, amit később – egyéb korlátozó intézkedések bevezetésével párhuzamosan – a tórendszer több pontjára is kiterjesztettek. Az időben tett lépések végül eredményre vezettek: a halpusztulás megszűnt, illetve a vízminőség is stabilizálódott.

A halveszteség végül így is meghaladta a két tonnát, amely mennyiség a III. tórészlet becsült halállományának 13,5 százaléka. A tetemek mintegy 60 százalékát különféle keszegek tették ki, de odalett közel öt mázsa harcsa, két mázsa süllő, illetve egy mázsa busa is.

Az elpusztult állomány pótlása – a jelenlegi árakkal számítva – 2,9 millió forintba kerülne. A BSHE elnöke ugyanakkor azt is aláhúzta: a halpusztulás a hét maconkai tó közül csak egyet, és csak részlegesen érintett.

Első alkalommal a homokterenyei-tóból is szükségessé vált a vízpótlás

A probléma kiváltó oka, hogy a Felső-Zagyva aszály miatti kiszáradásával megszűnt a Maconkai-víztározó és tórendszer természetes vízutánpótlása. Emiatt a Közép-Duna-Völgyi Vízügyi Igazgatóság (KDV-VIZIG) előbb elsőfokú vízminőség-védelmi készültséget vezetett be, majd azt hamarosan harmadfokúra emelte. A jogszabályok szerint ilyen esetben a védekezési tevékenység már a KDV-VIZIG feladata, ideértve a vízpótlás megszervezését és végrehajtását is. A szakemberek a helyzet súlyossága miatt azonnal szivattyúkat telepítettek a Mátraszelei-víztározóba, ahonnan megkezdődött a vízpótlás Maconka irányába.

Dr. Dérer István rámutatott: a szárazság miatt a Mátraszelei-víztározó vízszintje is alacsonyabb volt az ilyenkor megszokottnál. – A havária-helyzet hatékony kezelése érdekében augusztus végén szükségessé vált, hogy a Mátraterenyén található Homokterenyei-tóból szivattyúk segítségével, eseti jelleggel szintén vizet vezessenek át Maconkára – fejtette ki dr. Dérer István.

Hozzátette: mindkét esetben a Zagyva jelentette a vízszállítási útvonalat, azonban a meder annyira száraz volt, hogy annak feltöltődése is több ezer köbméter vizet vett igénybe.

Kompromisszumos megoldás született

A mátraterenyei településrész több lakosa ellenezte a víz kivételét a helyi bányatóból. Többen a közösségi médiában adtak hangot az iránti félelmüknek, hogy a tó vízszintjének csökkenése miatt megváltozik a környéken a földfelszín stabilitása, és emiatt megrongálódnak majd a környékbeli házak falai. A BSHE elnöke a lakosokat a helyszínen tájékoztatta a beavatkozás szükségességéről, részleteiről, illetve ígéretet tett arra, hogy folyamatosan figyelik a vízkivétel miatti változásokat a tó partszakaszában. A megbeszélések, illetve a helyi képviselő-testület rendkívüli ülésén született döntés értelmében augusztus 26-án a Homokterenyei-tóból is elindult a vízpótlás Maconka irányába. 

Gecse László, Mátraterenye polgármestere portálunk érdeklődésére elmondta: a különböző nézőpontokat szem előtt tartva született az a kompromisszum, amely szerint egyszeri alkalommal, 15 centiméter víz átvezetésében állapodtak meg a Maconkai-tórendszer részére. Mindezt egy kis teljesítményű szivattyúval oldották meg, amely egy nap leforgása alatt legfeljebb két-három centiméter víz kiemelésére volt képes, így a folyamat több napot vett igénybe. Múlt hétvégén a megbeszéltekkel megegyezően le is állt a homokterenyei vízpótlás. Gecse László elárulta: tudomása szerint a vízkivétel miatt nem érkezett kárbejelentés a lakosok részéről sem a hivatalba, sem a helyi horgász egyesülethez.

Emelkedett vízszint, javult a vízminőség

A bevezetett intézkedések beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, hiszen a Maconkai-víztározó és tórendszer vízszintje nem apadt tovább, sőt a napokban már emelkedést is mutatott annak ellenére, hogy eközben a víz továbbengedése is folyamatos volt.

Dr. Dérer István az elmúlt egy hetet érintő változásokkal kapcsolatban elmondta: a fő tározótér a 387 centiméteres mélypont után, a legfrissebb méréskor 398 centiméteren állt. A hatékony vízkormányzási intézkedéseknek köszönhetően hasonló mértékben emelkedett az előtározó és a déli tavak vízszintje is.

– Ez a plusz tizenegy centiméter sokkal többet jelentett, mint amennyi valójában látszik belőle, hiszen enélkül mára – a természetes vízpótlás hiányában és a vízkivétel hatására – akár 360 centiméterig is süllyedhetett volna a vízszint – húzta alá a BSHE elnöke, aki azt is elárulta, hogy a beavatkozásoknak köszönhetően jelentősen javult, így szeptember 2-től már mindenhol megfelelőnek bizonyult, az ilyenkor megjelenő algaszaporodás ellenére is.

Természetesen a vízminőség ellenőrzése folyamatos Maconkán. A KDV-VIZIG a III. tórészlet vízterében elhelyezett YSI ProDSS típusú mérőműszer oldott oxigén eredményeire való tekintettel a szerdai naptól a tórészlet levegőztetését is leállította. A vízügyi igazgatóság értesítése alapján a Maconkára telepített levegőztető gépek a helyszínen továbbra is folyamatosan készenlétben állnak, amennyiben a jövőben újabb beavatkozás válna szükségessé.

Befejeződött a mátraszelei vízpótlás is

Újabb jó hír, hogy a szakemberek az előzetesen a hasznosítóval közösen meghatározott mennyiség kimerítésével, továbbá legfrissebb vízvizsgálati eredmények ismeretében úgy döntöttek, hogy a Mátraterenyei-víztározóba telepített szivattyú is leállhat. Az Acélgyári Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület közösségi oldalán megosztott tájékoztatás megerősítette, hogy hozzávetőleg egy méter vizet tudtak átadni Maconkának. Ez a mennyiség a vízpótlás 90 százalékát tette ki.

A víz mennyiségének és minőségének javulására azonnal reagált az élővilág is. Az elmúlt napokban a BSHE weblapján vezetett rekordlistán – ez Európa legnagyobb édesvízi rekordlistája – jól követhető, hogy jelentősen több kapitális példány, sőt közöttük ismét 20 kilogrammon felüli pontyok kerültek horogra. Dr. Dérer István elmondta, hogy várhatóan egy hét múlva, ha minden rendben alakul már újra horgászható lesz a III. tórészlet is.

Együttműködést kérnek és keresnek a tartós megoldás megtalálása érdekében

A BSHE elnöke öröme mellett ugyanakkor fenntartásokkal kezeli a most bemutatott pozitív változást, hiszen a hatályos üzemeltetési szabályzatnak megfelelően jelenleg is zajlik a víz továbbengedése a Maconkai-víztározóból ivóvíz célú felhasználásra. Ez naponta legfeljebb 4000 köbmétert vízkivételt jelent a Heves Megyei Vízmű Zrt. részére, így a holnapi naptól újra csökkenni kezd majd a vízszint. A BSHE elnöke hangsúlyozta: a jelen helyzetben így csak időt és így életet nyertek, mert hosszabb távú megoldást csak a tartós és jelentős csapadék, vagy a vízkivétel szabályozott, ideiglenes felfüggesztése, esetleg csökkentése jelentene.

– Ha Maconkán az élővilág és benne a halállomány megsemmisül, akkor – a több százmilliós káron túl – a vízminőség-változás miatt azonnal lehetetlenné válik, hogy az ott található vízből egészséges ivóvizet állítsanak elő. Ennek értelmében a Maconkát fenyegető ökológiai katasztrófa megelőzése egyet jelent Bátonyterenye, Rákóczibánya és Mátraverebély esetében a helyi vízkivételre alapozott ivóvízellátás biztosításával is. Egyesületünk sajnálja, hogy ezekben a nehéz napokban sem került a helyi vízművel még kapcsolatfelvételre sem sor, pedig a KDV-VIZIG szakemberei és az egyesületi munkatársak, önkéntesek az elmúlt két hétben a helyszínen, 0-24 órás munkavégzéssel mindent megtettek a védekezés során a helyzet megoldása, így a víz biztosítása érdekében. A tartós csapadékhiány miatt az elmúlt hetekben átélt veszélyhelyzet véglegesen tehát nem oldódott meg, a kockázat mondhatni még mindig bárdként leng a fejünk felett – mondta a horgászegyesület elnöke.

Rámutatott, hogy ezzel összefüggésben a Maconkai-víztározó és tórendszere természetes vízutánpótlását biztosító Felső-Zagyva komplex vízrendezésének egyre sürgetőbb kérdése, a megoldás közös megtalálása és a szükséges beavatkozások végrehajtása is a levegőben lóg még. Éppen ezért a BSHE vezetősége a mielőbbi tartós megoldás megtalálása érdekében együtt kíván működni a térség valamennyi önkormányzatával, civil szervezetével, az illetékes hivatalokkal és hatóságokkal. Emiatt felkérték Becsó Zsolt országgyűlési képviselőt a projekt-tervvel kapcsolatos társadalmi egyeztetés mielőbbi elindítására. Dr. Dérer István köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik munkájukkal, együttműködésükkel, illetve a helyzet elfogadásával segítették a Maconkát fenyegető ökológiai katasztrófa megelőzését.

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2022/09/osszefogassal-megeloztek-a-maconkat-fenyegeto-okologiai-katasztrofat

Scroll to Top