Pajtaszínházi szemlén léptek fel szűkebb hazánk színjátszói

Lassan egy évtizede lesz, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet útjára indította a Pajtaszínház elnevezésű szemle gondolatát, majd gyakorlatát. A program az esztendők elején Budapesten, a Nemzeti Színházban rendezett bemutatósorozat keretében éri el a csúcspontját.

Fotó: nool.hu

Idén, a 2016 óta immár nyolcadik alkalommal megrendezett országos Pajtaszínházi Szemlén, Nógrád vármegyét a mihálygergei színjátszók képviselték. Kiválasztásukban, felkészülésükben fontos tényezőnek bizonyult a Nemzeti Művelődési Intézet Máté Lászlóné által vezetett Nógrád Vármegyei Igazgatósága. 

A konkrét koordinátori, tanácsadói szerepet ez évben is a salgótarjáni székhelyű intézmény munkatársa, Csaba Alexa látta el. Érdeklődésünkre válaszolva elmondta, hogy a mihálygergeiek néhány évvel ezelőtt meghívottként látták a szomszédos Egyházasgerge produkcióját, és az élmény hatására fogalmazódott meg bennük is az érdeklődés a Pajtaszínházi Szemle kínálta lehetőség iránt. 

Annál is inkább, mert a község – ahogyan Szikoráné Sebestény Katalin polgármester beszámolt róla –, igencsak gazdag kulturális tradíciókban, és jelenleg is több művészeti jellegű közösség, így a Dobroda Hagyományőrző Együttes, a mazsorettcsoport, a citerazenekar, a Tücsök Népzenei Együttes és a Jázmin Egyesület tekinthető aktívnak. Örömükre szolgált az utóbbi egyesület nőtagjainak döntése, amely szerint beneveznek e megmérettetésre, sőt a bemutatóra készülvén kiegészültek a férfiakat tömörítő Kaktusz Klubbal, és létrehozták a Jázmin Familyt. 

Az összefogás szerepét hangsúlyozta Mihály Győzőné is a mintegy tizenöt éves múltú Jázmin Egyesület képviseletében. Nevezett egyike volt annak a tizenhárom színjátszónak, akik szerepeltek az előadásban. A produkció mentora és rendezője Máté Krisztián, a Zenthe Ferenc Színház társulatának színművésze volt csakúgy, mint a korábbi, például a balassagyarmati, a bujáki, az egyházasgergei, a kisecseti vagy a tari csoportok esetében. Több írást is ajánlott a Jázmin Familynek, amelyik Kolin Péter Gongatás a gangon című, harmincöt perces egyfelvonásosát választotta. Azért, mert a többségnek ez tetszett, de az is fontos szempontnak bizonyult, hogy ebben a műben valamennyi női és férfi színjátszónak jutott szerep. Máté Krisztián szerint nem kis feladatot oldott meg a csoport a jó hangulatú, sok szöveget tartalmazó, lendületes ritmusú darab színvonalas megjelenítésével. 

A kezdeményezés – mint a házigazda igazgató, Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke annak idején megfogalmazta – célja a magyar kultúra értékeinek megőrzése, terjesztése, a vidéki színjátszó hagyományok felelevenítése és nem utolsósorban helyi közösségek teremtése, megerősítése.

Pedig október óta kemény próbaidőszakot tudhattak maguk mögött, s nem kevesebb mint tizennyolc alkalommal találkoztak két-három óra erejéig. A rendező maximálisan elégedett volt a tagok hozzáállásával, a körükben tapasztalt tenni akarással, oldott hangulattal, a családias légkörrel, és köszönettel tartozik mindenkiknek, akinek bármilyen része is volt abban. Az előadás nagy sikert aratott először a zsúfolásig megtelt helyi művelődési házban és nemkülönben a Nemzeti Színházban. 

Márton Győzőné viszont valamennyi közreműködő nevében Máté Krisztián hozzáértését, szakmai elkötelezettségét, empatikus munkáját illette dicsérettel. Szikoráné Sebestyén Katalin polgármester abbéli reményének adott hangot, hogy a Jázmin Family tagjai összefogásukkal, aktivitásukkal példát mutatnak a fiatalabb korosztályoknak, s lendületet hoznak, megújulást eredményeznek nemcsak a helyi színjátszásban, hanem a közösségi mentalitás erősítésében, a település előtt álló kihívások teljesítésében is. 

Emléklapot érdemeltek ki
A mihálygergei Jázmin Family Kolin Péter Gongatás a gangon című egyfelvonásos darabjával ért el sikert a 2023-as Pajtaszínházi Szemlén. A Máté Krisztián által rendezett előadásban a következők léptek a helyi művelődési ház és a Nemzeti Színház színpadára: Bojsza Lászlóné, Fenes Attila, Fenes Gáborné, Fenesné Tóth Ágnes, Gordos Tamás, Gordos Tamásné, Márton Győzőné, Telek Endre, Telekné Zsély Éva, Varga József, Varga Katalin, Vargáné dr. Lenkó Erzsébet, Zsély József Miklósné. 

https://www.nool.hu/helyi-kultura/2023/02/pajtaszinhazi-szemlen-leptek-fel-szukebb-hazank-szinjatszoi

Scroll to Top