Petőfi 200: különleges emlékezés a költőre

Mint széles körben ismert, idén ünnepeljük Petőfi Sándor, a lánglelkű szabadságharcos költőzseni születésének 200. évfordulóját. A megemlékezésnek, tiszteletadásnak megannyi módja, formája tapasztalható.

Fotó: Illusztráció

Mint az alábbiakból kitetszik, néhány kultúrapártoló lokálpatrióta – élükön dr. Sándor Ottó nyugalmazott jogásszal – nem mindennapi ötlettel rukkolt elő: kezdeményezésük az általános iskolás tanulókat kívánja megmozgatni. Azt tervezik, hogy a diákok számára az Eresztvény-Petőfi-forrás domboldalon májusban sárkányeregető versenyt rendeznek. 

A megmérettetésre azok nevezhetnek, akik Petőfi Sándor 1844-ben írt jeles elbeszélő költeményének alakjait papírsárkányaikra ráfestik. Meg lehet örökíteni természetesen a címszereplőt, továbbá Iluskát, a gonosz mostohát, a zsivány kapitányt, a kutyafejű tatárt, a szerecsen-, illetve a francia királyt, a török basát, boszorkányokat és egyéb figurákat, jeleneteket. 

A szervezők tervei szerint a legjobban sikerült, legkifejezőbb, legszebben repülő sárkányok készítőit díjazásban részesítenék. Az elismerésekre és a papírsárkányok elkészítésére anyagi bázisra van szükség, ezért a Salgótarjáni Közgés Öregdiákok Egyesülete támogatókat keres, illetve vár. A közösségi és egyéni adományokat a név, az összeg megjelölésével, illetve aláírással lehet gyűjteni, de be lehet fizetni a Dupák Sándorné elnökletével működő szervezet nevén az OTP-nél vezetett 11741000-20181772 számú számlára is.

https://www.nool.hu/helyi-kultura/2023/02/petofi-200-kulonleges-emlekezes-a-koltore

Scroll to Top