Rengeteg tehetséget kinevelt a 40 éves salgótarjáni pincelőtér

 Vasárnap nagyszabású programsorozat keretében emlékeztek meg arról, hogy 40 éve adták át a Gagarin pincelőteret.

air pistol, shoot, shooting sports

A hivatalos átadó 1981. november 21-én volt, a Salgótarjáni Sportlövész Egyesület rendezésében azonban már most megemlékeztek a kerek évfordulóról. Az öt éve felújított és ismét használatba vett létesítményben bárki kipróbálhatta tudását, fiatalok, és egykori versenyzők is sorakoztak a lőállásokban.

Az ünnepi beszédek sorát Kolláth Zoltán, a tarjáni klub vezetője, edzője nyitotta meg, aki felelevenítette a lőtér történetét. Boros György őrnagy, a Honvédelmi Sportszövetség alelnöke elmondta, hogy nagy megtiszteltetés egy ilyen nagy hagyományokkal rendelkező lőteret köszönteni, ahol évtizedeken keresztül oktatták a fiatalokat.

– A szövetség célja, hogy segítse a vidéki kisebb egyesületek munkáját, ahol lelkes edzők tartják életben a sportágat. Erre jó példa Salgótarján, ahol az önkormányzat és a közösség közösen tudja működtetni a létesítményt – mondta az alelnök.

Ezt követően Kéri Attila, a Magyar Sportlövők Szövetségének versenyigazgatója üdvözölte, hogy a város visszakerült a sportág országos vérkeringésébe, és pár éve diákolimpiai döntőnek is otthont tudott adni.

– A salgótarjániakhoz köthető emlékem, hogy 35 évvel ezelőtt az egyik versenyen elromlott a fegyverem, és Papanitz Zoltán adta kölcsön az övét. Ezért szeretnék ismét köszönetet mondani – elevenítette fel a százhalombattaiak elnöke.

Pető László egykori olimpikon, a Hajdú-Bihar megyei lövészek elnöke edzőként érkezett a nógrádi megyeszékhelyre, és ajándékkal kedveskedett a házigazdáknak.

A beszédek után díjazták azokat a vezetőket és lövészeket, akik a lőtér átadásakor munkálkodtak. Így hatalmas serleggel gyarapodott Kolláth Zoltán mellett az egykori országos bajnok Mede Etelka, az ifi bajnok Dudás Zsuzsanna, a kétszeres légpuskás bajnok Dankó Csaba, az aranyjelvényes lövő és segédedző Fodor László, valamint a korábbi edző és válogatott kerettag Simkó Rezső is.

Természetesen nem maradhatott ki a sorból a kétszeres világbajnok, háromszoros olimpikon salgótarjáni, Papanitz Zoltán sem. Az UTE edzője meg is osztotta a lőtérhez kapcsolódó élményeit a megjelentekkel.

– Öt percre laktam innen, amit ki is használtam, és minden nap itt voltam. Dormán József egy nap pihenőt szeretett volna adni, ezért azt mondta, hogy szerdánként nincs edzés, de egyszer rájöttem, és utána már ilyenkor is jártam. A lőtér átadása minőségi ugrást jelentett a karrieremben, végigkísérte a pályafutásomat 14 éves koromtól az első világbajnoki címemig. Nagyon sokat mókáztunk és remek közösség alakult itt ki. Önbecsülést, fegyelmet és kitartást is tanultunk, amit egész életünkben kamatoztathattunk – emlékezett vissza a napokban 55 éves egykori klasszis.

Egy légpisztolyos emlékverseny is színesítette a programot, ahol a házigazdák csapata mellett a debreceniek és a százhalombattaiak négyese is fegyvert fogott. Több tizes találat is született, a győzelmet végül Salgótarján gárdája (Vlaszács Tamás, Bojsza Mátyás, Béres Ákos, Vlaszács Gábor) zsebelte be.

Az eseményt kötetlen beszélgetés és falatozás zárta.

https://www.nool.hu/sport/helyi-sport/rengeteg-tehetseget-kinevelt-a-40-eves-salgotarjani-pinceloter-4391264/

Scroll to Top